Telataipaleen kanava (Suvorovin kanavat)

location_on Näytä kartalla
Tyyppi
Retkisatama
Alue
Puumala-Savonlinna
Koordinaatit
61°39'18.7"N 28°36'16.7"E
Merikartta
L216
Lähestymiskartta
Traficom 193863/00.04.01.10/2020

Ympäristö

Historiallinen venematkailukohde 1700-luvun tunnelmiin. Suvorovin kanavat ovat kokeneet merkittäviä jälleenrakennus- ja kunnostustöitä, joista Telataipale on suurin ja siksi tutustumisen arvoinen kohde. Telataipaleen kanava on myös Saimaa Geopark-kohde.

Palvelut

Telataipaleessa ei ole palveluita infotaulua lukuunottamatta.

Satama

Satama sijaitsee kanavan pohjoispuolella, jonne johtaa viitoitettu 2 m syväykselle soveltuva reitti. Laiturit ovat kiinteät ja ne ovat kanavan molemmilla puolilla.

Veneilysaimaa suosittelee

Kenraali Suvorovin johdolla vuosina 1791-1798 rakentamat neljä kanavaa olivat osa Venäjän länsirajan puolustamiseksi suunniteltua linnoitusketjua. Kutveleen kanava Taipalsaaren ja Ruokolahden kuntien rajalla, Käyhkään kanava Ruokolahdella, Kukonharjun kanava Ruokolahden ja Puumalan kuntien rajalla sekä Telataipaleen kanava Sulkavalla muodostivat Venäjän Saimaan laivaston purjehdusväylän Savonlinnan Olavinlinnasta Lappeenrantaan. Pohjoisreunan kiveys purettiin 1940-luvulla Salpalinjan rakentamisen yhteydessä, ja tuolta ajalta ovat peräisin alueen taisteluhaudat, korsujäännökset ja Telalahdelta löytynyt panssarieste. Kanavan puolivälissä oleva silta peittää kanavarakenteita. Etelärannalla on puolestaan jälkiä höyrymyllyn paikasta. Mikäli aihe kiinnostaa niin niihin pääsee tutustumaan pienemmillä veneillä. Kanavat ovat paikotellen ahtaita ja niiden yli kulkee matalia siltoja. Hyvä ja historiallinen teema veneretkelle mutta kannattaa tarkistaa kanavien kulkumahdollisuudet oman veneen mittojen mukaan.

Kommentit

 • Kouvolan Kippareiden Eskaaderilla poikettiin tänne. Hyvät laiturit kuudelle veneelle, toiselle puolelle mahtuisi vielä sama määrä. Kannattaa käydä, tosin grillipaikka sateella olisi kiva olla.

  • Hieno nähtävyys, mutta: muutama vuosi sitten kiinnitimme pohjoispuoliseen laituriin. Viereiseltä mökiltä tultu rouva kertomaan, että tuo ranta on hänen eikä siihen saa tulla veneellä. Hetken keskusteltuamme ja hämmästeltyäni etteikö museoviraston rahoittamalle laiturille (johon johtaa virallinen väylä) voisi kiinnittää, otin yhteyttä museoviraston osastopäällikköön. Asiaa selvitettyään kävi ilmi, että ko. tapauksessa ei aikanaan oltu tehty mitään virallista sopimusta. Eli on tapahtunut pieni moka. Näitä erikoisia tapauksia on muitakin. No, kirjoitan tätä kanavan eteläpuoliselta laiturilla. Saas nähdä kuinka käy.

 • Kävitkö itse? Mitä mieltä olet?

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Anna arvosana
  [Arvioita: 1 Keskiarvo: 3]

  Mistä päin etsit satamaa?

  Millainen kohde haussa?

  Sataman ominaisuudet

  Tavoita Saimaan veneilijät

  Takaa näkyvyytesi tulevalla kaudella ja varaa banneripaikkasi heti.