Ilkonsaari (pohjoinen)

location_on Näytä kartalla
Tyyppi
Retkisatama
Alue
Lappeenranta-Puumala
Satamanumero
4119
Koordinaatit
61 12,54 N 28 17,14 E
Yleisarvosana
Merikartta
L204
Lähestymiskartta
Traficom 193863/00.04.01.10/2020

Ympäristö

Tsasounien ja kappelien saari suurten selkien keskellä. Vehreä saari, jossa etelä ja pohjoispuolella upeat hiekkarannat grillipaikkoineen. Ensimmäinen "keidas" matkalla Lappeenrannasta Puumalaan. Sopii erinomaisesti päivän retkille ja uintiin. Paikka kuuluu Geopark kohteisiin. Paikka on täynnä mielenkiintoista nähtävää.

Palvelut

Ilkonsaarten retkisatamasta löytyvät grillikatoksen lisäksi käymälä ja jätepiste sekä runsaasti infotauluja.

Satama

Saaren pohjoispuolen laiturille ja hiekkarannalle on hyvä kiinnittyä ja hieman enemmän lännestä löytyvälle kalliolle voi kiinnittyä isommillakin aluksilla. VAROITUS! Pohjoisen hiekkarantaa lähestyttäessä idästä täytyy huomioida merikorttiin merkityt kivet JA PITKÄ NIEMENKÄRKI, joka on monesti veden alla. Niemenkärki näkyy satamakuvassa kartan vieressä veden alla sekä kartassa. Rannat ovat avoimia tuulille, joten yöpymiseen en paikkaa suosittele.

Veneilysaimaa suosittelee

Ilkonsaari on ainutlaatuinen paikka, jossa voi tutustua itäisen kirkon perinteisiin ja arkkitehtuuriin. Saaressa on viisi ortodoksista tsasounaa eli kappelia tai pientä kirkkoa, jotka on toteuttanut Saimaan Skiitta r.y. Kukin pyhäkkö on nimetty toimivan luostarin ”skiitaksi” eli sivuluostariksi. Kappelien esikuvat on valittu merkittävistä luostareista kristinuskon etenemisreitin varrelta Bysantista, Välimeren alueelta Pohjolaan Jäämerelle saakka. Ortodoksikirkon perinteen mukaisesti pyhäköt nimetään jonkun pyhän henkilön tai tapahtuman muistolle. Skiittasaaren tarkoitus on tuoda syvällistä sisältöä ja virkistystä Saimaan vesillä purjehtiville. Ilkonsaaren pyhäköt ovat kaikille avoimia hiljentymispaikkoja. (Lähde: Ilkonsaaren opastaulu)

Kommentit

 • Pohjoinen satama sai viitoituksen alkukesästä 2022. Sataman keskellä oleva kivi on edelleen kanisteripoijulla merkitty.

 • Betoniponttoonilaituri on poissa käytöstä, jäät rikkoneet. Toistaiseksi vain hiekkarantaan pääsee kiinnittymään.

 • Ponttonilaituri pohjoisosassa toimisi pienellä korjaamisella vielä tämän kauden. Kun korjaa muutaman irronneen laudan ja oikaisee maihinnoususillan, niin siitä pääsee rantautumaan sellaisista veneistä, jotka eivät syväyksen takia pääse hiekalle.

  Tämä ranta olisi lapsiperheille turvallisempi kuin jyrkkäkallioinen kaakkospuoli. Toivon, ettei laituria poisteta ennen kuin uusi tehdään.

  • Hei. Minäpä välitän toivomuksesi Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiölle.

 • Kävitkö itse? Mitä mieltä olet?

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Anna arvosana
  [Arvioita: 1 Keskiarvo: 5]

  Mistä päin etsit satamaa?

  Millainen kohde haussa?

  Sataman ominaisuudet

  Tavoita Saimaan veneilijät

  Takaa näkyvyytesi tulevalla kaudella ja varaa banneripaikkasi heti.