Hytermä

location_on Näytä kartalla
Tyyppi
Luonnonsatama, Retkisatama
Alue
Savonlinna-Punkaharju ja Puruvesi
Koordinaatit
61°54'17.2"N 29°23'23.2"E
Yleisarvosana
Merikartta
L223
Lähestymiskartta
Traficom 193863/00.04.01.10/2020

Ympäristö

Hytermässä ollaan kenties Saimaan erikoisimmassa paikassa. Arvosana-asteikko ei tahdo riittää ympäristöä arvioitaessa. Hytermän hiekkarannat ovat kuuluisia mutta vieläkin kuuluisampi on historiallinen aarre, jonka Hytemä kätkee sisälleen. Hytermä kertoo Kerimäen entisen nimismiehen Heikki Häyrysen (1874-1943) ja perheen tarinan ja elämästä Hytermän saaressa. "Romu-Heikki" on rakentanut elämänsä aikana mittavan määrän vanhoista, mm. myllynkivistä ym. tarvikkeista, saareen tuleville sukupolville ihmeteltävää. Suurin rakennelma on työn muistomerkki sekä isäntäväen ja koiriensa hautapaikka hieman kauempana.

Palvelut

Romu-Heikin rakennelmat ja infotaulut sekä luontopolut saaressa.

Satama

Satamia on kaksi. Ensimmäisessä on tukeva betoniponttonilaituri, johon on helppo kiinnittyä myös isolla veneellä. Laituri toimii Hytrermän varsinaisena satamana. Toinen on kauempana oleva hiekkaranta, jonne ei isolla veneellä kovin hyvin rantaan asti pääse mutta mikäli on apuvene käytössä voi veneen jättää ankkuriin hiekkaranna edustalle.

Huomioitavaa

Romu-Heikin kotipihassa on kivituoli, joka kannattaa käydä koeistumassa. On ollut todellinen löytö, löytää luonnon muokkaama kivi, jonka istuinmukavuus on täysin ylivertainen aiempiin istuinkokemuksiin verrattuna. Istu ja ylläty!

Veneilysaimaa suosittelee

Hytermän läheltä löytyy Kerimäki, jossa voi käydä ihastelemassa maailman suurinta puukirkkoa, joka on rakennettu 1847. Kirkossa on noin 3300 paikkaa. Salin korkeus on 27 m ja kokonaiskorkeus 37 m. Kerimäellä toimii myös Suomen järvikalastusmuseo osoitteessa Puruvedentie 65. Museo on perustettu 1982.

Kommentit

 • Kannattaa ehdottomasti käydä. Laituri on uusittu, molemmin puolin tilaa n 12m.

 • Kiitos, tämä on todella hieno käyntikohde. Veneemme syväys on 85 cm. Poikkesimme Veneenniemeen johtavalta väylältä juuri ennen ensimmäistä punaista viittaa. Ajoimme Tyttösaaren koillisrannan läheltä, sitten matalia kohtia vältellen ongelmitta laituriin. Poijuja ei ole, vaihtoehtoina ankkuri-tai kylkikiinnitys.

 • Kävitkö itse? Mitä mieltä olet?

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Anna arvosana
  [Arvioita: 2 Keskiarvo: 5]

  Mistä päin etsit satamaa?

  Millainen kohde haussa?

  Sataman ominaisuudet

  Tavoita Saimaan veneilijät

  Takaa näkyvyytesi tulevalla kaudella ja varaa banneripaikkasi heti.