Mantsin matalikko (Puruvesi)

location_on Näytä kartalla
Tyyppi
Luonnonsatama
Alue
Savonlinna-Punkaharju ja Puruvesi
Koordinaatit
61°57'58.1"N 29°40'41.4"E
Yleisarvosana
Merikartta
L224
Lähestymiskartta
Traficom 193863/00.04.01.10/2020

Ympäristö

Keskellä kirkkainta Puruvettä, Hummonselällä, on todellinen ihme. Keskellä syvää järveä on hieno, hiekkainen matalikko, joka normaalisti on juuri ja juuri veden pinnan yläpuolella mutta korkean veden aikaan se jää harmillisesti veden alle. Jos vesi on matalalla on Mantsi kunnolla näkyvissä ja kun sellainen vuosi on niin voi todeta, että Mantsilla kasvaa myös kukkia ja paikka on silloin ainutlaatuisimmillaan. Todella vierailun arvoinen kohde mutta ajoitus on oltava täydellinen. Myös sään osalta.

Palvelut

Mantsilla ei ole palveluita

Satama

Rantaan ei pääse kuin pienellä apuveneellä silloin kun Mantsi on näkyvissä. Muuten ainoa tapa on ankkurointi. Matalikon itäpää on suositeltava ankkurointi ja maihinnousukohde pohjan muodon ja matalikon korkeuden vuoksi. Lähestyminen on tehtävä todella varovasti ja kaikuluotain päällä.

Huomioitavaa

Eräs Suomen kirkasvetisimipiä kohteita. Myös maailman mittakaavassa todella korkealla. Mantsille mennään yleensä kesän tyyninä hellepäivinä ja silloin kun vesi on uimalämpöistä. Kun olosuhteet ovat kohdallaan on työasiat, sukuvierailut, ja muut sen semmoiset menot siirrettävä syrjään ja lähdettävä. Mantsi-päiviä ei montaa kesään mahdu. Lisäksi on huomioitava veden kokeus. Silloin kun vesi on korkealla niin matalikko on kokonaan veden alla.

Lisätietoja

Hyvä yöpymispaikka löytyy parin mailin päästä Linnasaaresta. Mikäli haluaa illaksi palvelujen äärelle ja kunnon laituriin, kannattaa suunnistaa vaikkapa Ruokkeen lomakylään tai Karjalan kievariin.

Veneilysaimaa suosittelee

Mansin matalikolle kannattaa mukaan varata sukellusvälineitä vedealaisten ihmeiden katseluun Mantsin ympäristössä. Parhaat nähtävyydet ovat pinnan alla.

Kommentit

 • Hieno paikka snorklata, vaikka saari olikin kokonaan veden pinnan alla ( heinäkuu 2021 ).

 • Kävitkö itse? Mitä mieltä olet?

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Anna arvosana
  [Arvioita: 2 Keskiarvo: 5]

  Mistä päin etsit satamaa?

  Millainen kohde haussa?

  Sataman ominaisuudet

  Tavoita Saimaan veneilijät

  Takaa näkyvyytesi tulevalla kaudella ja varaa banneripaikkasi heti.