Käyhkään kanava (Suvorovin kanavat)

location_on Näytä kartalla
Tyyppi
Luonnonsatama
Alue
Lappeenranta-Puumala
Koordinaatit
61°25'27.2"N 28°31'09.8"E
Yleisarvosana
Merikartta
L203
Lähestymiskartta
Traficom 193863/00.04.01.10/2020

Ympäristö

Käyhkään kanava on yksi kenraali Suvorovin rakennuttamista sotakanavista Saimaalle. Käyhkään kanavan yläpäässä ja alapäässä on vehreän ja metsäisen kanavareitin varrella tyyniä poukamia mutta itse kanavaan saavuttaessa matka päättyy yleensä veneellä. Kanavassa on virtaa ja keskellä kanavaa on matala maantiesilta. Itse kanavan varrella on mukavia maisemia ja vanhoja rakennuksia mutta pihat ja rannat ovat yksityisaluetta. Kaunis kanavamaisema mutta ahdas.

Palvelut

Käyhkään kanavalla ei ole palveluita.

Satama

Käyhkään kanavalla ei ole satamaa vaan paikka on läpiajettava.

Huomioitavaa

Reitti soveltuu läpikuljettavaksi lähinnä kanooteille ja pienille veneille. Jos kanavasta selviää läpi niin molemmilla puolilla on mukavat väylät ja kauniit maisemat. Rannat kanavan varrella ovat yksityisiä ja asukkaita ei tule häiritä läpikulun aikana.

Veneilysaimaa suosittelee

Kenraali Suvorovin johdolla vuosina 1791-1798 rakentamat neljä kanavaa olivat osa Venäjän länsirajan puolustamiseksi suunniteltua linnoitusketjua. Kutveleen kanava Taipalsaaren ja Ruokolahden kuntien rajalla, Käyhkään kanava Ruokolahdella, Kukonharjun kanava Ruokolahden ja Puumalan kuntien rajalla sekä Telataipaleen kanava Sulkavalla muodostivat Venäjän Saimaan laivaston purjehdusväylän Savonlinnan Olavinlinnasta Lappeenrantaan. Käyhkään kanavalla on paikallaan tullivalvonta-asema, Käyhkään hovi, jonka vanhimmat osat ovat tiettävästi peräisin 1700-luvulta. Rakennus on remontoitu 2000-luvun vaihteessa. Kanavan varrelta löytyy myös vuonna 1873 rakennettu Suomen vanhin säilynyt rullatehdasrakennus. Kanavan muista rakennuksista on enää jäljellä kivijalkoja. Käyhkään kanavan alueella on jälkiä 1860-luvun höyrysahatoiminnasta. Läheisestä Pöllösaaresta on löytynyt kivikautinen asuinpaikka. Mikäli aihe kiinnostaa niin niihin pääsee tutustumaan pienemmillä veneillä. Kanavat ovat paikotellen ahtaita ja niiden yli kulkee matalia siltoja. Hyvä ja historiallinen teema veneretkelle mutta kannattaa tarkistaa kanavien kulkumahdollisuudet oman veneen mittojen mukaan.

Kävitkö itse? Mitä mieltä olet?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Anna arvosana
[Arvioita: 0 Keskiarvo: 0]

Mistä päin etsit satamaa?

Millainen kohde haussa?

Sataman ominaisuudet

Tavoita Saimaan veneilijät

Takaa näkyvyytesi tulevalla kaudella ja varaa banneripaikkasi heti.