Ristiina

location_on Näytä kartalla
Tyyppi
Vierassatama
Alue
Puumala-Mikkeli
Satamanumero
4222
Koordinaatit
61°30'38.7"N 27°14'43.5"E
Yleisarvosana
Merikartta
L208
Lähestymiskartta
Traficom 193863/00.04.01.10/2020

Ympäristö

Ristiina sijaitsee aivan Saimaan länsiosassa Suur-Saimaan puolella. Jo 1600-luvulla Ristiinan perustaja Kreivi Pietari Brahe ihastui lumoaviin näkymiin. Saimaan kauniit maisemat ja luonto tarjoavat kulkijalleen monia mahdollisuuksia. Ristiina on myös aarreaitta kultturihistoriallisista kohteista kiinnostuneille. Mm. kuuluisat Astuvansalmen kalliomaalaukset kuuluvat Ristiinan alueeseen.

Palvelut

Satamasta löytyvät peseytymistilat ja käymälät sekä jätepiste. Satama on keskustassa ja viereisestä S-marketista saa helposti täydennystä veneeseen. Myös Alko sijaitsee aivan vieressä. Sataman vieressä on myös mukava pikkuinen tori, jossa voi istahtaa hetkeksi ihmettelemään maailmanmenoa ja vaikkapa jutustelemaan paikallisten kanssa.

Satama

Satama sijaitsee aisalaiturissa, jossa vesiltä päin katsoen vasemmalla puolella sijaitsevat vierasvenepaikat. Satama on myös siisti ja hyvin opastettu. Laiturin päässä on myös poijut isommille veneille. Satama on avoin idänpuoleisille tuulille.

Veneilysaimaa suosittelee

Ristiinassa on paljon nähtävää historiasta. Vuonna 1775 valmistunut, 1844 laajennettu Ristiinan kirkko, Kissalammentie 2. Kellotapuli on rakennettu v.1752. Kirkossa on myös kreivi Pietari Brahen ja kreivitär Kristiinan muotokuvat. Kirkkopihalla sijaitsee mm. Suomen sodan sankarin Otto von Fieandtin Viipurista siirretty hautamuistomerkki. Linnantie 1-2, viereisellä kalliolla sijaitsee graniittiin veistetty v.1976 paljastettu Ruotsin vallan aikaisen Saimaan laivaston muistomerkkitykki. Ristiinan eskaaderiin kuului kahdeksan tykkijollaa. Samaisella kalliolla sijaitsee myös Loisto, Saimaan purjehtijain muistomerkki, Liiansaaren kärjessä ollut Lammaskiven loisto, paljastettu v.1972. Brahelinnan rauniot, jotka ovat jäljellä Pyrhölän vuorelle 1656 rakennetusta Pietari Brahen läänityksen hallintorakennuksesta, Linnantie 5. Brahelinnan raunioiden viereisellä näköalakalliolla sijaitsee Dunckerin kivi, ristiinalaisen Suomen sodan sankarin J.Z.Dunckerin (1744-1809) muistokivi. Linnantien päässä sijaitsee Ristiinan hautausmaa, jossa sijaitsee mm. höyrylaiva Turistin haaksirikkoisten muistomerkki. (Lähde: www.ristiina.fi)

Kommentit

 • Onko lähettyvillä paikkaa mihin voi jättää auton ja trailerin kolmeksi viikoksi?

 • Eikä muualtakaan lähimailta, Mikkelistä varmaan ja Partasalmelta 2,6€ litrahintaan 😉

 • Satama on hyvin kylän palvelujen äärellä. Varjopuolena tosin rauhaton paikka yöpyä, kun tien äänet kantautuvat laituriin myös lahden pohjasta valtatieltä. Yöksi siirryttiin hieman kauemmaksi pursiseuran vierasvenepaikalle. Pursiseuran laituri ympäristöineen on aika epäsiisti, mutta siitä on lyhempi matka katsomaan kirkkoa ja linnoituksen jäänteitä. Niemeen jatkuvat lenkkipolut ja mukavan kapeat maastopyöräreitit on myös samalla suunnalla.

 • Paikkana ihan ok, kauppa yms palvelut lähellä. Ainut iso miinus ettei rannassa olevassa wc rakennuksen seinässä ei ole tietoja mistä saisi ovikoodin. Tähän jos saisi parannuksen niin voisi vierailla useamminkin.

 • Kävitkö itse? Mitä mieltä olet?

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Anna arvosana
  [Arvioita: 1 Keskiarvo: 3]

  Mistä päin etsit satamaa?

  Millainen kohde haussa?

  Sataman ominaisuudet

  Tavoita Saimaan veneilijät

  Takaa näkyvyytesi tulevalla kaudella ja varaa banneripaikkasi heti.