Jakokoski, museokanava

location_on Näytä kartalla
Tyyppi
Retkisatama
Alue
Joensuu-Pielinen, Savonlinna-Joensuu
Koordinaatit
62°44'29.9"N 30°02'29.4"E
Yleisarvosana
Merikartta
Pielisjoen erillinen karttasarja

Ympäristö

Jakokosken kanava rakennettiin yli sata vuotta sitten jouduttamaan jokiliikennettä ohi kivikkoisten ja vaikea- kulkuisten koskien. Jakokosken museokanava sijaitsee kauniissa Pielisjoen kanavamaisemassa, jossa museokanava vanhoine rakennuksineen, höyrylaivoineen ja sulkuineen siirtävät kelloja yli satavuotta taaksepäin.

Palvelut

Jakokosken satamassa ei ole veneilypalveluja. Kuitenkin museot ja erinomainen Kontiolahden kesätetatteri tuovat aika ajoin palveluja satamaan. Esim. kesäkioski yms.

Satama

Satama sijaitsee vanhassa museokanvassa sijaitsevassa betoniponttonilaiturissa, jossa on muutamalle veneelle kylkipaikka. Satama on täysin suojassa tuulilta.

Huomioitavaa

Jos satamaan saapuu isolla veneellä saattaa olla, että venettä ei mahdu kääntämään kanavassa ympäri. Tällöin saattaa olla edessä mielenkiintoinen perutuutusmatka takaisin Pielisjoelle. Kanavan läpi ei pääse ajamaan vaan sisäänkäynti ja uloskäynti ovat kanavan pohjoispäässä. Jakokoski sijaitsee Pielisjoen puolessa välissä matkalla Joensuun ja Pielisen välillä. Siksi paikka sopii mukavasti välipysäkiksi Pielisjoen matkalle ja siellä voi yöpyä.

Lisätietoja

Kanavan rakennukset ovat vuodesta 1879 seisseet rantatörmällä kertomassa menneiden aikojen tarinoita. Jakokosken kanavassa oli alkuaan puusulut. Vuonna 1907 sulut uusittiin kivi- ja betonirakenteisiksi. Myöhemmin (1956-1973) koko Pielisjoen porrastus toteutettiin ja vanhat kivi- ja betonsulut museoitiin. (Lähde: Jakokoski.net)

Veneilysaimaa suosittelee

Jakokosken museokanavalla sijaitsee kanavamuseo ja erinomainen kesäteatteri. Silloin kun ne ovat auki niin kannattaa vierailla niissä.

Kommentit

 • Aika rempallaan paikat 2021. Ei vissiin kukaan hoida enää toimintaa siellä.

  • Ei hoida, roskiksetkin jatkuvasti täynnä. Lisäksi laiturissa on ilmeisesti hylätty pieni purjevene – ollut siinä pitkään.
   Harmi, että näin hieno paikka on päästetty rapistumaan. Toiminta oli vilkasta kymmenkunta vuotta sitten. Kenelleköhän ylläpito kuuluu? Väylävirastolle vai Kontiolahden kunnalle?
   Teatteritoiminta kuitenkin valopilkku ja taso on huikean hieno.

   • Nyt 1.8. 2022 ei ole enää purjevenettä. Laiturin tukiparrut rantaan kaipaisivat huoltoa. 🥰
    Pieliselle menijä

 • Upean suojaisa paikka. Tilaa käytännössä vain yhdelle matkaveneelle, tiukasti laittaen kahdelle – pieni laituriin hylätty purkkari vie yhden paikan.
  Pohjoispuolen sisääntulosta puuttuvat joihinkin karttoihin merkityt kardinaaliviitat. Syvyyttä nyt reulusti yli 2 metriä. Yli 15 metrinen vene ei todellakaan mahdu kääntymään kanavassa.
  Laiturin tuet ovat katkenneet – kuinkahan paljon tuulta tämä kestää?
  Olisikohan tämä kyläyhdistyksen hoidossa. Laiturimaksua ei ole, mutta lahjoitusta kyläyhdistykselle pyydettiin😀. Ei mitään tarkastettua tietoa siis.

 • Kävitkö itse? Mitä mieltä olet?

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Anna arvosana
  [Arvioita: 4 Keskiarvo: 2.3]

  Mistä päin etsit satamaa?

  Millainen kohde haussa?

  Sataman ominaisuudet

  Tavoita Saimaan veneilijät

  Takaa näkyvyytesi tulevalla kaudella ja varaa banneripaikkasi heti.