Jakokoski, museokanava

location_on Näytä kartalla
Tyyppi
Retkisatama
Alue
Joensuu-Pielinen, Savonlinna-Joensuu
Koordinaatit
62°44'29.9"N 30°02'29.4"E
Yleisarvosana
Merikartta
Pielisjoen erillinen karttasarja

Ympäristö

Jakokosken kanava rakennettiin yli sata vuotta sitten jouduttamaan jokiliikennettä ohi kivikkoisten ja vaikea- kulkuisten koskien. Jakokosken museokanava sijaitsee kauniissa Pielisjoen kanavamaisemassa, jossa museokanava vanhoine rakennuksineen, höyrylaivoineen ja sulkuineen siirtävät kelloja yli satavuotta taaksepäin.

Palvelut

Jakokosken satamassa ei ole veneilypalveluja. Kuitenkin museot ja erinomainen Kontiolahden kesätetatteri tuovat aika ajoin palveluja satamaan. Esim. kesäkioski yms.

Satama

Satama sijaitsee vanhassa museokanvassa sijaitsevassa betoniponttonilaiturissa, jossa on muutamalle veneelle kylkipaikka. Satama on täysin suojassa tuulilta.

Huomioitavaa

Jos satamaan saapuu isolla veneellä saattaa olla, että venettä ei mahdu kääntämään kanavassa ympäri. Tällöin saattaa olla edessä mielenkiintoinen perutuutusmatka takaisin Pielisjoelle. Kanavan läpi ei pääse ajamaan vaan sisäänkäynti ja uloskäynti ovat kanavan pohjoispäässä. Jakokoski sijaitsee Pielisjoen puolessa välissä matkalla Joensuun ja Pielisen välillä. Siksi paikka sopii mukavasti välipysäkiksi Pielisjoen matkalle ja siellä voi yöpyä.

Lisätietoja

Kanavan rakennukset ovat vuodesta 1879 seisseet rantatörmällä kertomassa menneiden aikojen tarinoita. Jakokosken kanavassa oli alkuaan puusulut. Vuonna 1907 sulut uusittiin kivi- ja betonirakenteisiksi. Myöhemmin (1956-1973) koko Pielisjoen porrastus toteutettiin ja vanhat kivi- ja betonsulut museoitiin. (Lähde: Jakokoski.net)

Veneilysaimaa suosittelee

Jakokosken museokanavalla sijaitsee kanavamuseo ja erinomainen kesäteatteri. Silloin kun ne ovat auki niin kannattaa vierailla niissä.

Kävitkö itse? Mitä mieltä olet?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Anna arvosana
[Arvioita: 0 Keskiarvo: 0]

Mistä päin etsit satamaa?

Millainen kohde haussa?

Sataman ominaisuudet