Kuopio, Maljalahti

location_on Näytä kartalla
Tyyppi
Vierassatama
Alue
Kuopio-Ylä-Savo, Savonlinna-Kuopio Heinäveden reitti, Savonlinna-Kuopio Varkauden reitti, Tahkon vesireitti
Satamanumero
4937
Koordinaatit
62°53'41.8"N 27°41'43.8"E
Yleisarvosana
Merikartta
M234
Lähestymiskartta
Traficom 193863/00.04.01.10/2020

Ympäristö

Kuopio on Pohjois-Savon vireä pääkaupunki, jossa tapaa aivan varmuudella savolaisia. Kuopion kuuluisa tori ja kalakukot sekä kauppahalli on erityisesti mainittava. Kuopion keskusta on kesäisin viihtyisä keskus ja myös historiallista nähtävää riittää. Maljalahde satama on kokenut vuonna 2023 uudistuksia kun aallonmurtajan päähän valmistui tapahtumakeskus Luoto ja kaupungin puolelle valmistui S-Market tankkauslaitureineen.

Palvelut

Kuopion Maljalahden vierasvenestamasta löytyvät kaikki vierasvenepalvelut. Aallonmurtajan päässä sijaitseva Luoto palvelee myös veneilijöitä ja sieltä on varattavissa mm. saunapalvelut. Kuopio on täynnä hyviä ravintoloita moneen eri makuun mutta erityisesti legendaarinen muikkuravintola Sampo on "must" kohde. Sampo on myös lähellä satamaa.

Satama

Kuopion Maljalahdessa on käytössä kolme vierasvenelaituria. Kaksi sijaitsevat ennen sisäänajoaallonmurtajaa vasemmalla Tapahtumakeskus Luodon vieressä. Luodon vieressä oleva laituri on enemmän vierailutyyppinen laituri ja yöpyminen siinä vaatii säätilan varmistamisen eteläsuunnan tuulien osalta. Laituri on tukeva betoniponttonilaituri, jossa on sähkö- ja vesipisteet. Toinen Luodon laituri sijaitsee Luodon vasemmalla puolella olevan pitkän aallonmurtajan takana, joka on suojaisampi ja tarkoitettu yöpymiseen. Laituriin on suositeltavaa kulkea matkustajasataman väylän kautta. Väylä aallonmurtajan taakse on matala ja vaatii tarkkaa navigointia. Lisätietoa oheisen linkin takaa. https://www.luotokuopio.fi/fi/vierasvenesatama Toinen satama ja kolmas laituri sijaitsee aallonmurtajan takana, aivan lahden pohjukassa, tankkauslaiturin vieressä. Ns. kaupunginlaituri. Satama on suojainen ja myös tästä laiturista löytyvät sähkö- sekä vesipisteet. Vieraspaikkamaksut maksetaan viereiseen S-Markettiin, josta saa koodin pesu- ja wc-tiloihin.

Huomioitavaa

Luodon ja matkustajasataman väylän väli on paikoitellen vain noin 1,5-2,0 m syvyinen ja matala. Luodolta ei ole suositeteltavaa oikaista pitkän aaallonmurtajna takana olevaan vierasvenelaituriin vaan tulee kiertää kauempaa matkustajasataman väylälle ja sitä kautta mennä satamaan.

Kommentit

 • En voi suositella, mm siivous laiminlyöty pitkän aikaa, WC paperi, käsipyyhepaperi, saippua loistivat poissaolollaan. kolme vuotta sitten sama juttu, joten ei paljon panosteta perusasioihin – laiturit ja muuut fasiliteetit Ok.

 • Ikävä kuulla että holtiton meno jatkuu ylävesien tärkeimmässä satamassa. Samat havainnot itsellä vuosilta 2017-2018. Tämän jälkeen olen kiertänyt paikan kaukaa. Yrittäjillä hällä väliä -asenne.

  Onkohan tästä kukaan antanut palautetta Kuopion kaupungille kuka käsittääkseni maksaa yrittäjälle palveluiden tuottamisesta?

 • kesät 2017-2020 ollut hyvin huonolla pidolla Kallamarina ja koko Maljalahden satamapalvelut. Samoiten polttoainejakelu on aina arvoitus, että onko sitä bensaa vaiko ei. Monesti ei oo. Kuopion kaupunki pesee kätensä tästä hommasta, ja ilmeisesti se niin onkin ettei se kuulu kaupungin vastuulle taata venepalveluita.. Jännä vaan että kehtaavat mainostaa veneilykaupunkina

 • Laituri ja sijainti hyvä, Wc ja suihkutilat lienee huonoimmat mitä nähnyt. Pienellä panostuksella nämäkin olisi korjattavissa. Viikonloppuisin turha kuvitella nukkuvansa kun yökulkijat mellastaa veneissään ravintoloiden mentyä kiinni. Ravintolassa hyvät eväät. Ei suositusta lapsiperheille etenkään viikonloppuisin !

 • Kokemukset heinäkuulta 2021:

  Miesten WC epäsiisti. naisten WC kuulemma samoin (puolison kertomana). Suihkutilan yhteydessä WC pönttö rikki, eli kansi irti ja huuhteluallas samoin irti. Suihkupömpeli varsinainen ahdas sikala. Paperia ja saippuua löytyy miten sattuu. Erittäin huono vaikutelma.

  Ravintolaterassin pihalla varmaan satoja tupakantumppeja ja paperiroskaa. Erittäin huono vaikutelma.

  Tiloja hoitavan yrittäjän tulisi RYHDISTÄYTYÄ ja hoitaa paikat kuntoon. Varsinkaan siivous ei vaadi isoa päivittäistä työtä, kunhan paikat pannaan kerran kuntoon.

  Lokitkin kuljettavat terassin roskia ja ruokajätteitä ympäriinsä, mutta pöytien siivous on enemmäkin järjestelykysymys.

  Ravintolassa ja palvelussa itsessään ei moittimista.

  Paikka on veneilijän kannalta sikäli tosi hyvä, että Kuopion keskusta (esim. tori) on vain lyhyen kävelymatkan päässä. Laiturit ym uudet ja ympäristö muutoin viihtyisä. Puisto lähellä. Varmaan kyllä melua kauniilla ilmoilla.

  Nämät aivan samat kokemukset voin kertoa myös edelliseltä käynniltä v. 2019. Samansuuntaisia ovat näköjään muidenkin kommentit. Koska asiantila näyttää olevan jatkuva, niin vain kaksi tähteä.

 • Pientä päivitystä Maljalahden tilanteeseen 18.6.2023

  Perjantaina 16.6. Kaupungin edustaja ruuvasi maksullisesta vieraslaiturista kertovan kyltin irti. Kallamarinan rakennukset tyhjillään. Septi-imuri rikki. Vanhan veneaseman säiliöt tyhjänä. Laituriin tulee vielä sähkö ja vesi mutta ainakin sähkön ottaminen voi olla vähän kyseenalaista. Tilanne siis vierassataman osalta heikko.

  Paikallinen osuuskauppa on kuitenkin pelastanut tilanteen rakentamalla Kallamarinan viereen uuden laiturin, ison S-marketin ja veneaseman jossa maantiehinnat. Marketin nurkassa veneilijöille huoltotila johon saa kassalta avaimen klo 07-20 väliseksi ajaksi.

  Lisäksi uuden aallonmurtajan päälle avatussa Luoto-saunaravintolassa on vieraslaituri jossa voi yöpyä, mutta se on murtajat ulkokantilla ja jatkuvassa peräaaltojen keikutuksessa tyyninäkin päivinä.

 • Kävitkö itse? Mitä mieltä olet?

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Anna arvosana
  [Arvioita: 6 Keskiarvo: 1.8]

  Mistä päin etsit satamaa?

  Millainen kohde haussa?

  Sataman ominaisuudet

  Tavoita Saimaan veneilijät

  Takaa näkyvyytesi tulevalla kaudella ja varaa banneripaikkasi heti.