Piispanhuvila

location_on Näytä kartalla
Tyyppi
Retkisatama
Alue
Puumala-Savonlinna
Satamanumero
4502
Koordinaatit
61°47'34.3"N 28°46'24.1"E
Yleisarvosana
Merikartta
L219
Lähestymiskartta
Traficom 193863/00.04.01.10/2020

Ympäristö

Vehreä havumetsä. Keskellä Pihlajaveden kauneinta saaristoa, jossa Saimaan norppakin asustelee mielellään. Paikka sijaitsee kauniin reitin varrella, joka johtaa Savonlinnasta etelään Pihlajaveden halki. Itse huvilarakennukset ja muut rakenteet ovat ajan saatossa menneet osittain varsin huonoon kuntoon mutta maisemien puolesta satamassa kyllä kelpaa oleilla.

Palvelut

Piispanhuvilalta löytyvät sauna, grillikatos, jätehuolto, käymälä ja infotaulu. Rakenteet ovat kuitenkin osittain huonossa kunnossa.

Satama

Satamassa on tukeva laituri ja poijut. Satama on melko suojassa kakilta tuulilta. Etelästä tultaessa on esteenä 14 m sähkölinja.

Huomioitavaa

Piispanhuvilan sauna on kuuluisa asukkaastaan. Saunan lauteiden perukoilla asustelee aika-ajoin paikallinen matelija, joka tuntuu jo tottuneen veneilijöihin ja päinvastoin.

Kommentit

 • Menimme paikalle isoin odotuksin ja petyimme rajusti: piha on täysin ryteiköitynyt ja heinikkoinen. Paikka varjoisa ja pusikkoinen. Grillikota oli ankea. Sauna oli muutaman venekunnan toimesta varattu koko päiväksi. Ei voi suositella varsinkaan lasten kanssa.

 • Paikalle mentiin intoa täynnä, mutta se latistui hyvin pian. Paikka oli heinikkoinen ja ryteikköä, varjoisa. Pihapiiri oli epäsiisti, grillikota oli kulahtanut ja sauna varattuna parin venekunnan toimesta koko päiväksi. En voi suositella lasten kanssa.

 • Talkooporukka oli heinänniitossa ennen juhannusta ja syytä olikin, luonto oli ottanut paikan melkein takaisin. Ulkoalue olisi kyllä isommankin raivausharvennuksen tarpeessa. Venelaituri on paikan paras rakennelma. Päärakennus ja sauna – lapsille suorastaan vaaralliset, lahoja rappusia, ummehtunut sisäilma, saunaan vesi ämpärillä narun päässä, grillikatokseen ei päivä paista eikä sieltä järvi näy. Sääli nykytilaa, voisi kuvitella että edes kohtuuhoidolla paikka olisi aivan mahtava tuulahdus, osa paikallista historiaa, tutustumisen arvoinen menneen maailman huvilamiljöö.

 • Reitillä Piispanhuvilalle Hiissaaren eteläpuolella kohdassa 61°47’33″N, 28°48’04″E on kartan mukaan kahden pienen matalan saaren välissä yli 6 m vettä, mutta 2,4 metrin syväyksellä karahti kiinni kohdassa, joka kartan mukaan syvempi. Isommalla syväyksellä kannattanee käyttää pohjoisempaa lähempänä Hiissaarta kulkevaa reittiä 61°47’33″N, 28°48’19″E.

 • Ei sauna puita tai laituria silti maksu 20 e! Olemme käyneet useina kesinä ja on todettava paikan ränsistyvän jatkuvasti. Eikö ketään kiinnosta historiallisen miljöön vaaliminen? Pian kohteen voi poistaa retkikohteena jos paikkaa ei kunnosteta!

 • Parasta paikassa on maisemat kaikkialle muualle paitsi rantaan. Huonolla hoidolla on paikka, ryteikköinen piha alue, polttopuut aina lopussa ja jos niitä on niin märkiä. Sauna on hyvä ja tilava mutta saunanlaituria ei ole saatu kesän aikana korjattua mutta lankut saatu naulattua että laiturille ei pääsisi. Vesi pitää kuitenkin laiturilta hakea, surkeaa.
  Venelaiturin kulkusillan korjaus vei pari vuotta, nyt kunnossa. Vasemmalla kädellä hoidetaan paikkaa, saunan takia itsekin pysähdyin ennenkuin menen ihmisten ilmoille Etelästä tullessa on 14m johto eikä 12,5m kuten ylempänä kerrotaan.

  • Sähkölinjan korkeus korjattu nyt satamatietoihin. Kiitos huomiosta ja tarkennuksesta.

 • Idyllinen pihapiiri, polut niitetty, mahtavat maisemat, saunassa tosi hyvät löylyt, saunan laituria laitettu, mutta remontti vielä kesken. Ei tod. valittamista.

 • Laituri ja 4 poijua ovat kohtuullisessa kunnossa. Myös sauna on toimiva, mutta joku nero on rakentanut uimalaiturin tiheän kaislikon keskelle polvenkorkuiseen veteen, joten uimaan ei saunasta oikein pääse. Koko niemi on kasvanut umpeen korkeita puita ja kaikenlaista pöheikköä. Pimeää on ja miljoonia hyttysiä eikä grillikatosta voi ollenkaan käyttää koska hormi ei vedä yhtään ympäristön puista johtuen. Laiturissa haisee pujo tai joku muu kasvi niin että silmiä kirvelee. Jotain tarttis tehdä, ainakin metsuri sinne töihin niin ei tarvitsisi polttopuuta muualta tuoda vuosikausiin.

 • Toiveenamme oli käydä saunassa, mutta emme löytäneet kirvestä. Saunapuiden teko ei siis onnistunut. Grillikodassa oli pesällisen verran pilkottuja klapeja, jotka jätimme seuraaville kävijöille. Ehkä heillä on oma kirves mukana…
  Grillikodan seinällä oli erilaista tietoa maksuista kuin saunassa ja nettisivuilla. Kaipasimme myös karttaa alueesta, mm tietoa käymälän sijainnista.

 • Kanssaveneilijöissä tuntuu olevan paljon valittajia. Puutteita Piispanhuvilalla on paljon, mutta toiset osaa nauttia vaatimattomissakin puitteissa. Muuthan voivat aina jatkaa matkaa. Vanha sauna on mahtava. Kiitos myös talkoolaisille jotka käyvät tekemässä parhaansa rajallisilla resursseilla.

 • Väkevälänvuorella oli aikoinaan Piispan tähtitorni. Sieltä maailmalle levisivät I.K.Inhan ja Edelfeltin kulttimaiset kuvat. Ennen sotaa tornista otetut valokuvat olivat suosittuja matkailumainoksissa ja Suomea käsittelevissä kirjoissa.

  Suosittelen käyntiä, vaikka tornia ei enää ole, maisemat ovat säilyneet.

 • Kävitkö itse? Mitä mieltä olet?

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Anna arvosana
  [Arvioita: 5 Keskiarvo: 1.6]

  Mistä päin etsit satamaa?

  Millainen kohde haussa?

  Sataman ominaisuudet

  Tavoita Saimaan veneilijät

  Takaa näkyvyytesi tulevalla kaudella ja varaa banneripaikkasi heti.