Oravi (Savonlinna)

location_on Näytä kartalla
Tyyppi
Vierassatama
Alue
Savonlinna-Joensuu, Savonlinna-Kuopio Heinäveden reitti
Satamanumero
4748
Koordinaatit
62°06'53.6"N 28°36'22.9"E
Yleisarvosana
Merikartta
M227
Lähestymiskartta
Traficom 193863/00.04.01.10/2020

Ympäristö

Harvinaisen kaunis ja idyllinen maalaiskylä, jonka läpi kulkee kaunis kanavareitti. Oravin kylällä on pitkä historia Saimaan vesiliikenteen keskeisenä solmukohtana. Nykyisin Oravi toimii Linnasaaren kansallispuiston lähtöpisteenä ja satamasta löytyvät monipuoliset palvelut kaikenlaisille kesänviettäjille. Myös kalastusteema näkyy selvästi sataman toiminnassa ja kalastusretkiä tehdäänkin vilkkaasti Oravin kautta.

Palvelut

Kaikki vierasvenesataman palvelut sekä kauppa. Oravi on myös esteetön paikka, jossa on helppo liikkua mutta pienellä varauksella. Joitain pieniä kynnyskohtia löytyy.

Satama

Satama saattaa olla isommille veneille aika ajoin haasteellinen. Aisapaikkoja riittää runsaasti mutta kylkikiinnityspaikkoja isoille matkaveneille on varsin rajallisesti. Sesonkina voi olla, että tilaa ei ole kylkilaitureissa. Poijuja on kuitenkin laitureissa myös. Satamassa on huomioitava virtaus paikoitellen ja se saattaa helposti yllättää ahtaissa paikoissa. Purjeveneilijöiden osalta on pääsy Savonlinnan suunnasta Oraviin Haponlahden 14 m sillan kautta. Lähestymiskartassa pohjoisenpuolella oleva 15 m sähkölinja on poistettu, joten purjeveneellä pääsee kylään saakka. Mikäli Korkeus estää Haponlahden sillan alituksen, on purjeveneille järjestetty huomaavaisesti ja innovatiivisesti poijupaikat Oravin kanavan alapuolelle, josta pääsee Oraviin pyytämällä noudon numerosta 044 27 47 078. Linnansaaren kansasllispuistoon liikennöi poijupaikan ohi keltainen lossi 4 kertaa päivässä ja myös lossin kyytiin voi "liftata" mikäli lossissa on tilaa. Poijupaikat ovat merkitty lähestymiskarttaan.

Huomioitavaa

Oravi on päivisin vilkas kesäliikenteen keskus. Paikalliset sanovat, että "Oravissa on oma laki", mutta kaipa Suomen lakia kuitenkin pääosin kuitenkin noudatetaaan myös Oravissa. Sanonta kertoo kuitenkin paljon paikallisesta kulttuurista ja siitä miten Oravi on juurtunut siellä kesäänsä vietävien asukkaiden sydämiin. Maisemia katsoessa se ei ole ihme. Ehkäpä Oravi onkin enemmän yhteisö? Paikalliset asukkaat ja mökkiläiset viettävät usein viikonloppuisin iltaa satamassa ja ravintoloissa yhdessä, jolloin aika ajoin "hommat" saattavat venyä pikkutunneille saakka. Luonnonrauhaa etsivän veneilijän kannattaakin ehkä varmuuden vuoksi hakeutua yöksi esim. johonkin lähialueen lukuisista retkisatamista.

Veneilysaimaa suosittelee

Ruukinrannna pizzeria on todella loistava ja pizzat herkullisia. Vastarannalla on kesäisin myös viihtyisä Makasiini-ravintola, jossa saa hieman tulisempia makuelämyksiä. Thaj-ravintola on erinomainen vaihtoehto ruokailuun. Jos kalastaminen kiinnostaa niin Oravista saa helposti kalastussafarireissun vaikka koko-perheelle ja se voisi olla mielenkiintoinen kokemus ammattilaisten kanssa toteutettuna. Linnansaaren kansallispuisto on aivan vieressä ja siellä kannattaa pistäytyä omalla veneellä tai sitten Oravista lähtevällä losiilla. Keväisin järjestetään myös Norppa-safareita Linnansaareen.

Kommentit

 • Suihku ja pesukoneet ovat pitkien retkien pelastus.
  Oravin pikkuruinen ruokakauppa mahdolistaa pidemmätkin retket alueella. Valikoimasta löytyy kaikki tarpeellinen ja vähän enemmänkin. Porojauheliha, jauhettu hauki, paikalliset savukalat ja palveleva liha, kala sekä juustotiski tekivät vaikutuksen

 • Oravissa on melko paljon ohikulku liikennettä, joka aiheuttaa välillä melkoisia aaltoja laiturissa kiinnittyneille veneille.
  Ruokakaupasta saa liha ja kalatiskistä myös vakuumiinpakattuna tuotteita, mahtuu paremmin jääkaappiin ja säilyvät hyvin.
  Venepaikat ovat hieman ylihinnoiteltu palveluihin nähden.

 • Hyvät palvelut, mutta rauhaa rakastavan kannattaa tyytyä päiväkäyntiin. Paikka tuntuu vetävän puoleensa äänekkäitä veneseurueita. Syy tuntuu olevan laitureiden viereinen ravintolan terassi.

  • Järvisydänestä Päälaiturista Linnansaaren Laivalaituriin Retkelle Linnansaareen Puijo Laivalla Rantasalmi Järvisydän Päälaiturista Linnansaaren Laivalaituriin Retkelle tai Muualla Retkisatamaan Pääsee Puijo Laivalla Pääsee Oraviin Jakeluaseman Viereen Oravin Lossilla Pääsee Oravin Ravintola Ruukinrannan Satamasta Linnansaaren Laivalaituriin Lossilla

 • Älä kiinnittä venettäsi poiijupaikalle Oravin kanavan alapuolelle.
  Tein itse 19.7.23 niin ja pääsimme yhteysaluksella Oraviin. Tullessamme parin tunnin kuluttua samalla aluksella takaisin huomasimme, että poiju oli pettänyt ja vene oli ajelehtinut poiju mukanaan parin sadan metrin päähän rannalle. Yhteysalus veti purjeveneemme pois rannasta. Pyysin Oravin respasta, että joku asiasta vastaava olisi yhteydessä; kukaan ei ole vielä soitellut.

 • Savon kahden viikon venereissun paras sstama. Kaikki mitä voi tarvita, löytyy satamasta. Erityisen mukavaa saunoa sekä illalla että aamulla. Vilkas mutta öisin rauhallinen paikka.

 • Kävitkö itse? Mitä mieltä olet?

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Anna arvosana
  [Arvioita: 7 Keskiarvo: 3.1]

  Mistä päin etsit satamaa?

  Millainen kohde haussa?

  Sataman ominaisuudet

  Tavoita Saimaan veneilijät

  Takaa näkyvyytesi tulevalla kaudella ja varaa banneripaikkasi heti.