Tukin uitto lisääntyy Saimaalla – mitä veneilijän olisi huomioitava

Tukin uitto lisääntyy Saimaalla – mitä veneilijän olisi huomioitava

Venäjän lopetettua puuntuonnin keväällä 2022 on suomalaiselle puulle ollut kasvavaa kysyntää. Tämän johdosta myös vesiteitse tapahtuva kuljetus on kasvanut Saimaalla. Vielä 10 vuotta sitten puukuljetuksia ryhdyttiin siirtämään enemmän proomukuljetuksiin mutta nyt raaka-ainetta tarvitaan siinä määrin, että puunuittokalusto on otettu käyttöön kokonaisuudessaan. Tästä syystä myös veneilijä kohtaa tulevaisuudessa Saimaalla yhä useammin puulautan joka voi olla yli kilometrin pitkä. Jopa olen kuullut mainittavan joskus lautoista, jotka ovat olleet lähes 2 km pitkiä. Mitä veneilijän tulisi huomioida kun kohtaa tukkilautan Saimaalla?

Lähtökohtaisesti on muistettava, että lauttoja kasaavat ja kuljettavat ammattilaiset. Lasti on arvokas ja sen perille saaminen on kaikkein tärkeintä. Siksi on hyvä myös itse suhtautua mahdollisimman ammattimaisesti asiaan kun venellä kohtaamme tukkilautan. Aallokon aiheuttamista on vältettävä ja nopeutta tarvittaessa alennettava. Tuskin kukaan haluaa vapaa-aikanaan häiritä toisten vaativaa työntekoa tai aiheuttaa vaihinkoa arvokkaalle lastille, jolla on aikataulu. Mikäli tilaa on runsaasti niin itse olen aina pysytellyt tuulen yläpuolella tukkilauttaan nähden varsinkin perästä lähestyttäessä. Oletuksena on ollut, että jos puu irtoaa lautasta niin se ajelehtii tuulen suuntaisesti. Tosin virta monessa paikassa saattaa puuta kuljettaa myös päin vastaiseen suuntaan.

Lautta liikkuu noin 2-3 km/h (1-1,6 kn/h) ja se vaatii paljon tilaa. Kapeissa paikoissa väylä saattaa olla kokonaan tukkilautuan käytössä ja ohi ei tahdo päästä. Tällöin on syytä lähestyä tilannettaa erittäin harkiten ja varovasti. Myös merikarttaa on ryhdyttävä tutkimaan tarkemmin viimeistään tässä vaiheessa. Väylän vierellä saattaa olla hyvinkin kulkukelpoista vettä ja silloin ohittamista voi yrittää. Neuvoa voi kysyä myös VHF-puhelimella, jota hinaajat kuuntelevat. Kuuntelussa ovat kanavat 16 ja 9. Hinaajan henkilökunta on kaukana edessä ja saattaa hyvinkin nähdä mahdollisuuden ohittaa jommalta kummalta puolelta tai toisaalta edestä päin lähestyttäessä tietää missä lautan perä liikkuu.

Joka tapauksessa ei ole epäselvää siitä kumpi väistää. Jo maalaisjärki ja myös meriteiden säännöt ovat tässä tapauksessa selkeitä ja kertovat sen kumpi on väistämisvelvollinen. Myös hyvää merimiestapaa on syytä noudattaa. Mikäli veneessä aluksen päällikkö ei näe mahdollisuutta turvalliseen ohitukseen on ainoa vaihtoehto odottaa.

VHF-puhelinta kannattaa Saimaalla liikkuessa kuunnella kanavalla 9. Sieltä saa matkan aikana hyvin tietoa jos vastaan on tulossa tukkilautta. Tällöin kohtaamiseen voi varautua jo etukäteen mutta ennen kaikkea mikäli lautta on matkalla samaan suuntaan, kannattaa mahdollisten irtotukkien tähystämistä tehostaa. Kaikista varotoimenpiteistä huolimatta saattaa lautasta irrota puita.

Mitä jos sitten vahinko sattuu ja veneilijä törmää irronneeseen tukkiin? Vedessä olevia tukkeja on kahta eri lajia. On pinnalla kelluvia, selkeästi näkyvissä olevia tukkeja ja sitten on upoksissa tai uppoamistilassa olevia tukkeja, jotka eivät ole näkyvissä. Tämä on tärkeä asia mahdollisissa korvauskysymyksissä.

Pinnalla kelluvaan ja näkyvissä olevaan tukkiin törmääminen tulkitaan helposti oman tähystyksen puutteeksi, jolloin kyseessä on oma vahinko. Upoksissa tai uppoamistilassa olevaan tukkin törmääminen on hankalampi asia, koska siinä tulisi selvittää kuka on tukin omistaja? Uittoyhdistys suosittelee ilmoituksen tekemistä tällöin poliisille asian selvittämiseksi ja korvausvastuun määrittelemiseksi. Tarkka vahingon aika ja paikka on kirjattava ylös sekä mahdolliset todistajat.

Ensimmäisenä on syytä pysähtyä mahdollisimman nopeasti turvalliseen paikkaan ja ankkuroida vene paikoilleen. On varmistettava, että henkilövahinkoja ei törmäyksestä syntynyt ja ettei vene vuoda. Jos vakavia henkilövahinkoja on syntynyt tai vettä tulee veneeseen on kyseessä hätätilanne ja sen selvittämiseen on laitettava kaikki resurssit. Tukki ja muu saa silloin odottaa.

Lievemmissä tapauksissa on hyvä varmistaa veneen kunto ennen kuin matkaa jatketaan. Jos on lämmin vesi ja mahdollisuus sukeltaa vahinkoja paikan päällä se on hyvä vaihtoehto. Muuten vene on syytä ottaa telakalle mahdollisimman nopeasti. Myös vahinkoilmoitus vakuutusyhtiöön on tehtävä. Ammattilaisen konsultointi vaurioiden osalta kannattaa tehdä.

Irtotukkiin törmääminen on aina harmillinen juttu ja joku joutuu aina maksamaan jotain. Kuitenkin rauhallinen suhtautuminen asiaan auttaa eteenpäin ja myös neuvoja on saatavilla.

Antti Kaipainen

Lähteet:

http://www.uittoyhdistys.fi/perkaus_ajankohtaista.php?id=56

https://yle.fi/uutiset/3-12523637

https://www.metsateollisuus.fi/uutishuone/puukauppa-suomessa

 

 

Viimeisimmät blogitekstit

Tavoita Saimaan veneilijät

Takaa näkyvyytesi tulevalla kaudella ja varaa banneripaikkasi heti.