Vesistömatkailua ja veneilyä

Vesistömatkailua ja veneilyä

Kesän 2023 aikana olen seurannut mielenkiinnolla vesiliikennettä Saimaalla matkailun näkökulmasta. Korona-vuoden ”Hullut-päivät”, jolloin vesillä oli kaikki mikä vain kelluu ja sillä pääsi liikkumaan, ovat selvästi takana päin ja veneilymaaärät ovat laskeneet ainakin ns. normaalitasolle. Mutta kyllä Saimaan Kanavan hiljeneminen ja aiemmin mereltä tulleiden veneiden puuttuminen näkyy satamissa. Osa saapuu kuitenkin kumikanavia pitkin mutta iso osa veneistä jää valitettavasti merelle.

Kesä 2023 on ollut hiljaisempi ainakin omien havaintojen pohjalta mutta heinäkuussa suosituimmissa paikoissa ja reiteillä ruuhkaa riitti niin kuin heinäkuussa pitääkin olla. Mielenkiintoista sen sijaan on se, että itse käyttämäni termi ”vesistömatkailu” on nyt lyönyt kyllä itsensä läpi ja kanoottimatkailijoita, suppailijoita, vesiskoottereita ym. pienveneilijöitä on ollut selvästi enemmän liikkeellä koko ajan. Melojat, suppailijat ja vesiskootterit liikkuvat usein ryhmissä ja yhdessä ryhmässä voi olla jopa 5-10 matkailijaa. Se on iso porukka kun rantautuvat johonkin paikkaan.

Kuva: Melojia Pihlajavedellä retkisatamassa.

Tilaa Saimaalla on ja retkisatamiin mahtuvat niin veneilijät, melojat, kalastajat, pienveneilijät ja kaikki muutkin vesilläkulkijat. Onkin tärkeää, että retkisatamissa huomioidaan jatkossa myös ilman venettä yöpyvät. Heillä on usein erilaiset tarpeet ruoan valmistuksen osalta sekä majoituspaikan osalta. Hyviä telttailumaastoja arvostetaan sekä luonnon rauhaa. Grillikatoksissa ruoan valmistus onnistuu myös säältä suojassa ja kuivat polttopuut on hyvä saada liiteristä ilman suurempia omia työkaluja. Joissain paikoissa on tehty myös telttapaikkoja (puulavetteja), joihin teltan voi pystyttää vaikka satamassa ei olisikaan muuta kuin kalliota. Retkisatamien tai muuten ns. merkittyjen paikkojen käyttöä tuleekin suosia ja ohjata vesistömatkailijoita niiden äärelle. Tällöin ei turhaan kuormiteta muuta osaa saaristosta ja myöskään ei pääse syntymään näkemyseroja esim. maanomistajien kanssa jokaisen oikeuksista. Veneilijät voivat huomioida näitä matkailijaryhmiä ja tarjota vaikka kännykän latausta, kylmäkallen viilennystä tai roskapussin viemistä venekyydissä kaupunkiin jätepisteelle mikäli huomaa, että sellaiselle saattaisi olla tarvetta.

Saimaa on löytänyt uuden harrastaja- ja asiakasryhmän, joka näyttää kasvavan jatkossakin. Toivotetaan yhdessä melojat ja muut vesistömatkailijat tervetulleiksi Saimaalle ja jaetaan tietoa keskenämme sekä huomioidaan veneellä ajaessa esim. iso peräaalto, jos kohtaamme melojan lähietäisyydellä. Muutenkin on hyvä tiedostaa kanoottien läsnäolo ja tähystystä onkin syytä lisätä, jotta vahinkoja ei pääse syntymään.

Mukavia hetkiä Saimaalle kaikille.

t. Antti Kaipainen

Viimeisimmät blogitekstit

Tavoita Saimaan veneilijät

Takaa näkyvyytesi tulevalla kaudella ja varaa banneripaikkasi heti.