Riistaveden reitti – Heinäveden reitin maaseutureitti

Riistaveden reitti – Heinäveden reitin maaseutureitti

Mikäli matkasi suuntautuu Savonlinnan ja Kuopion välillä Heinäveden reitille, jota kutsutaan erääksi maailman kauneimmiksi, on mahdollisuus jatkaa matkaa vieläkin kapeammalle ja mielestäni kauniimmalle reitille. Ennen Vehmersalmea, Suvasveden jälkeen kääntyy ”kummallinen” reitti oikealle, jota moni on varmaankin ihmetellyt ja pohtinut voisiko sitä reittiä lähteä seuraamaan?

Ennen reitille poikkeamista kannattaa huomioida pari asiaa. Riistaveden reitti on mielestäni Saimaan vaativin venereitti ja se ei sovellu veneilijöille, joille veneen käsittely tai navigointi kapeilla ja matalilla väylillä on epävarmaa. Toiseksi, veneen maksimimitat ovat syväyden osalta noin 1,5 m, leveyden enintään noin 4,0 m ja korkeus enintään 3,5 m. On huomiotava vedenkorkeus ja arvioitava oman veneen mahdollisuudet selviytyä reitiltä. Mitä suurempi vene, sen vaativampi reittiosuus on.

Kuva: Riistaveden reitti on kapea ja kaunis

Kun perusasiat ovat kunnossa niin mikä Riistaveden reitillä sitten odottaa? Riistaveden reitti tarjoaa maisemiltaan täysin poikkeuksellisen elämyksen sinne lähteville. Reitti kulkee sanan mukaisesti kaislikoissa ja talojen pihojen halki mutta myös aavoja selkiä mahtuu matkalle.

Kuva: Reitin eräs kapeimpia ja matalimpia kohtia, jossa kaikuluotaimen syvyyshälytystä saa kuunnella jonkin aikaa mutta reitti on kuljettavissa

Reitti on kapeimmillaan sellainen, että veneestä voi koskettaa kanavan varrella kasvavia puita. Kuitenkin reitti tarjoaa tasaisesti koko matkan ajan uskomattoman kauniita maalaismaisemia maili toisensa perään ja tällaisia maisemia ei muualla Saimaalla pääse kokemaan.

Kuva: Riistaveden reitin kaunista maalaismaisemaa

Reitin varrelle mahtuu myös niin uutta kuin vanhaa siltarakennelmaa. Summan avokanavan eteläpuolella oleva silta on kaikkein matalin. Se on vain 3,5 m korkea. Lisäksi kanava on muutenkin kapea ja puut tunkevat kanavan reunoilta veneen eteen niin, että niitä täytyy välillä siirrellä käsin edestä pois. Kanavassa on myös kova virta, joka ei kyllä helpota läpiajoa. Tarvittaessa venettä on madallettava niin, että matka voi jatkua.

Kuva: Summan avokanavan eteläpuolella oleva silta

Kuva: Maston kaato matkan jatkumisen mahdollistamiseksi

Riistaveden reitti, kuten Heinäveden reitti, kannattaa mielestäni ajaa etelästä pohjoiseen päin. Syitä on kaksi. Ensiksikin kun aurinko on selän takana on navigointi turvallisempaa. Viittoja on reitillä välillä muutaman metrin välein ja myötäaurinkoon ajaessa niiden värit erottuvat selvästi. Toinen syy on maisemat. Kun aurinko on selän takana niin maisemien väriloisto on parhaimmillaan ja vastavalo ei tummenna maisemaa.

Kun reitti on kuljettu lähes loppuun niin mielestäni reitin kaunein silta tulee juuri ennen Riistavettä.

Kuva: Riistaveden kaunis kaarisilta

Vanha kaarisilta on kestänyt vuosien ajan ja vaikka siltaa tekisi mieli jäädä ihailemaan niin jälleen kuskilla on muutakin ajateltavaa. Sillassa korkeus rittää varsin mukavasti mutta leveys on kyllä paljon pienempi mitä kuva näyttää. 3,5 m leveällä veneellä on jälleen melkoinen sovittaminen, että viittojan välistä mahtuu. Ja virtaa salmessa on kohtalaisesti antamassa lisähaasteita. Mutta salmi on kaunis ja kun siitä selviää niin loppumatka Tahkon vesireitille onkin sitten mukavaa köröttelyä ja tarvittaessa voi vaikka pysähtyä Riistavedelle ”After boatingiin”.

Mukavaa päivää Riistaveden reitille. Kannattaa laittaa se aurinkoisena ja kiireettömänä päivänä matkaohjelmaan Savonlinnan ja Kuopion välillä. Vahva suositus.

Viimeisimmät blogitekstit

Tavoita Saimaan veneilijät

Takaa näkyvyytesi tulevalla kaudella ja varaa banneripaikkasi heti.