Saimaan kanava – Saimaan kumikanava

Saimaan kanavan käyttö tulevaisuudessa askarruttaa nyt monia veneilijöitä. Miten veneellä pääsee jatkossa Saimaalle ja kuinka Saimaalta merelle? Maailmanpolitiikalle veneilijä ei juurikaan voi mitään mutta Saimaalle moni yhä kuitenkin suunnittelee venematkaa kauempaa mereltä. Vaikka Saimaan kanavan vesitie ei juuri nyt houkuttelisi lähtemään, on vaihtoehtona Saimaalle ja Saimaalta myös ns. kumikanava.

Mikä ihmeen kumikanava? Mistä se kulkee ja minkä kokoisella veneellä kumikanavaa pitkin voi liikennöidä? Hyviä kysymyksiä ja ehkäpä kokeneemmille veneilijöille myös tuttuja.

Kumikanava ei varsinaisesti ole mikään kanava vaan venekuljetusreitti, joita kuljetusliikkeet käyttävät maanteitse veneiden siirrossa Saimaan ja meren välillä. Veneilijät kutsuvat näitä reittejä kumikanaviksi. Kumikanava on monesti erittäin vaivaton ja nopea tapa liikkua vesistöalueelta toiselle ilman vesiyhteyttä. Kumikanavia pyörittävät venekuljetuksiin erikoistuneet kuljetusliikkeet, joilla osalla on jo vuosikymmenien mittainen kokemus toiminnasta ja kalusto on hioutunut nykyaikaiseksi sekä veneelle turvalliseksi vaihtoehdoksi. Veneeseen voi lastata kaikki kesälomatarvikeet ja vaikka ruoatkin jääkaappiin ja jääkaapin päälle siirron ajaksi. Vene siirtyy trailerilla tai perävaunussa ja monesti myös henkilöt voivat kulkea samassa kyydissä mutta isompi porukka tietysti joutuu käyttämään linja-autoa, junaa, taksia, tms. kulkuvälinettä siirtyäkseen veneen mukana.

Kuitenkin on myös todettava, että Saimaan kanava on auki ainakin tätä kirjoitettaessa. Kuitenkin veneilijän on syytä olla yhteydessä Rajavartiolaitokseen, jossa on ajantasainen tieto rajanylittämiseen liittyvistä ohjeista ja määräyksistä. Suositeltavaa on myös tutustua ulkoministeriön matkustustiedotteisiin sekä käyttää omaa harkintaa matkaa suunniteltaessa.

Kumikanavista löytyy tietoja kuljetusliikkeiden kotisivuilta. Alla muutamia esimerkkejä, joista minulla on omakohtaisia kokemuksia:

https://www.hinauskankkunen.fi/venekuljetus/

https://www.pekkahalinen.fi/

Mergus Yacht Trans Oy / info@mergusyt.fi

tervetuloa Saimaalle

Veneilysaimaa / Antti

Viimeisimmät blogitekstit

Tavoita Saimaan veneilijät

Takaa näkyvyytesi tulevalla kaudella ja varaa banneripaikkasi heti.