Saimaa Geopark

Saimaa Geopark

Saimaa Geopark tuo esiin Saimaata ja sen käyntikohteita, joiden kautta tarina laajan järvialtaan geologiasta, luonnosta ja ihmiselämästä avautuu uudella tavalla. Saimaalla on ainutlaatuisia geologisia ja kulttuurihistorian nähtävyyksiä, jotka odottavat kävijöitä.

Saimaa Geoparkin kohteissa voi myös vierailla veneillen. Vesillä kohteet painottuvat virkistysalueorganisaatioiden retkeilysatamiin. Suur-Saimaan monet retkisatamat kuten Satamosaari, Rokansaari, Ruuhonsaaret ja Ilkonsaari ovat geokohteita, joiden geologiaan pääsee tutustumaan kohdeopasteiden avulla. Luonterilla viehättävät geokohteet Karinhiekka ja Raintsaari suovat leppoisan levähdyshetken vaikka lounastauon aikana. Eteläisen Saimaan geologinen retkiopas Muinaismerestä Saimaaksi johdattelee lukijansa aikamatkalle Saimaan eri kehitysvaiheisiin. Opas on luettavissa geoparkin nettisivuilta.

Saimaalla saa sukeltaa myös esi-isien elämään ja jopa veneen kannelta voi ihailla geokohde Astuvansalmen kalliomaalauksia, joita on noin 80. Maalaukset kuvaavat hirviä, ihmisiä ja veneitä. Astuvansalmen kalliomaalaukset liittyivät myös Euroopan neuvoston Prehistoric Rock Art Trails – kulttuurireittiin ensimmäisenä suomalaisena kohteena. Geokohde Liehtalanniemen perinnemaisemassa sijaitsee pientilamuseo, jonka rantakalliot sekä luontopolku suorastaan kutsuvat kävelemään ja kokemaan yhteyttä luontoon. Mystinen geokohde Kaarnavuoden jyrkänne kohoaa noin 45 metriä järvenpinnan yläpuolelle ja sen yläosassa sijaitseva Suomen suurin kalliolippa tarjoaa salaperäisen nähtävyyden Luonterilla.

Veneilykansalle Puumala on tuttakin tutumpi tankkaus- ja evästelypaikka, mutta harvempi tietää satamaan kiinnittyessä, että ollaan geoparkin ytimessä, geokohde Puumalansalmen ruhjevyöhykkeellä. Venereitti Sulkavan kuntakeskukseen on viehättävä, paikoitellen kapea mutta ehdottomasti kokemisen arvoinen reitti. Perillä useampi geoparkin geo-, luonto- ja kulttuurikohde sijaitsee kauppojen, kioskien ja ravintoloiden liepeillä.

Saimaa Geopark on myös vastuullisuuden sanansaattaja. Ainutlaatuisen geologian, luonnon ja kulttuurin vaalimisen rinnalla toiminta perustuu myös kestävän kehityksen periaatteisiin. Geopark komppaa virkistysalueorganisaatioita ja muistuttaa roskattomasta retkeilystä sekä Pidä Saaristo Siistinä ry:n kannattajayhdistyksenä toivoo, että vesillä liikutaan luontoa kunnioittaen. Tervetuloa Saimaalle!

Kaikki Saimaa Geoparkin kohteet sekä alueen kartta löytyvät geoparkin nettisivuilta www.saimaageopark.fi

ja Outdoor Active- luontomatkailuportaalista https://www.outdooractive.com/fi/search/?q=saimaa+geopark.

Kuvaajat:

  • Artikkelikuva Riina Kaikkonen
  • Sisältökuvat Heli Rautanen

Viimeisimmät blogitekstit

Tavoita Saimaan veneilijät

Takaa näkyvyytesi tulevalla kaudella ja varaa banneripaikkasi heti.