Nauti kesästä Kallavedellä – rantaudu ja retkeile saaristoluonnossa

Nauti kesästä Kallavedellä – rantaudu ja retkeile saaristoluonnossa

Kuopion alueen retkisatamat ja rantautumispaikat tarjoavat upean mahdollisuuden saaristosta nauttimiseen ja luonnossa virkistäytymiseen. Kallaveden saaristossa onkin Suomen laajin retkisatamien verkosto, mikä tarjoaa veneilijöille runsaasti kokoontumis- ja virkistymispaikkoja. Näitä hyödyntämällä Kallaveden sydämessä vierähtää päivä, jos toinenkin.

Saaristoluonnossa on kaikkien mahdollista retkeillä jokamiehenoikeuksin, lukuun ottamatta suojelualueiden kausittaisia rauhoitusaikoja.

Kallaveden saariston retkisatamissa on kattava tulipaikkojen, autiotupien ja laavujen verkosto ja kaikista niistä löytyy peruspalveluna nuotiopaikka ja wc. Lisäksi saaristossa on muutamia kohteita, joissa on myös sauna. Niiden ylläpitäminen ja kehittäminen kuuluu Kuopion kaupungin vastuulle. Kaupunki huolehtii myös polttopuiden riittävyydestä sekä wc-tilojen siisteydestä.

Suurin osa ainutlaatuisesta Etelä-Kallaveden saaristoluonnosta kuuluu Kuopion kansallisen kaupunkipuiston alueeseen. Kansallisen kaupunkipuiston alueella olevia retkeilijöiden ja veneilijöiden palveluja ollaankin parantamassa reilusti tämän kesän aikana.

Useaan kohteeseen uusitaan laituri, jotta rantautuminen helpottuu. Suositulle Hietasalon saarelle rakennetaan myös kota, jota on mahdollista varata etukäteen sekä esteetön kulkureitti, joka tehdään laivalaiturilta laavulle ja kodalle. Uusia laitureita on tulossa myös Tuomaansaloon sekä Pitkä-Hakkuun.

Saaristossa on hienot mahdollisuudet myös retkeilyyn. Hietasalon saarelle tehdään merkitty luontopolku, jota pitkin pääsee kurkistamaan Hietasalon saaren jokaiseen nurkkaan. Retkeilymahdollisuudet paranevat myös Iso-Mietissä, jonne tehdään laavu, sekä Iivarinsalossa, jonne merkitään myös retkeilypolku. Myös kohteiden saavutettavuutta parannetaan ja Vatasen saareen rakennetaankin esteetön kulkureitti laiturilta laavulle.

Saaristoon tullaan myös lisäämään huusseja sekä opastauluja rantautumispaikoille. Myös kalasääsken tekopesiä rakennetaan kaksin kappalein.

Retkien suunnittelussa voi hyödyntää retkikartta.fi -sivustoa, jolta löytyy Kallaveden saariston rantautumispaikat ja retkisatamat.

Katso myös Etelä-Kallaveden retkisatamat kartalta.

Lue lisää Kuopion kansallisesta kaupunkipuistosta osoitteesta: https://www.kuopio.fi/kansallinen-kaupunkipuisto

Kuvat: Vicente Serra / Kuopion kaupunki

Viimeisimmät blogitekstit

Tavoita Saimaan veneilijät

Takaa näkyvyytesi tulevalla kaudella ja varaa banneripaikkasi heti.