Tahkon vesireitti lanseerattiin vuonna 2002, jonka jälkeen Syvärille on veneellä päässyt mukavasti vaikka reitti Muuruveden ja Juankosken kautta saattaa tuntua ensikertalaisesta haasteelliselta sulkujen ja virtausten vuoksi. Saimaalla liikkuville on myös iskostunut legenda siitä, miten Syvärillä vedet ovat karikkoisia ja vaikeita kulkea ja väylät huonosti merkitty. No ei kyllä siis ole. Normaali veneilykokemuksella ei suuria haasteita pitäisi olla.
Kuva 1. Syvärin selkävesiä
On aika rikkoa vanhat uskomukset.
Viittoja voi puuttua Syvärin selkävesillä talven jäljiltä mutta vedet ovat selkeitä muuten kulkea nykyisellä karttaplotteriaikakaudella. Kapeikoissa viitat ovat hyvin paikoillaan ja viittojen mukaan voi ajaa.
Kuva 2: Viitoitettua reittiä kapeikoissa Juankoskella
Reitti on rakennettu mahdollisimman helpoksi kulkea ja mm. suurimmissa suluissa on laiturit, johon vene kiinnitettään sulutuksen ajaksi. Sen helpommaksi ei sulutusta enää voi tehdä, koska siinä ei tarvitse sulutuksen aikana osallistua operaatioon millään tavoin. Sulutus on jopa tylsää. On vain odotettava, jotta vesi nousee tai laskee.
Kuva 3: Veden mukaan nouseva ja laskeva laituri suluissa
Kuva 4. Vene kiinnitetään kuin mihin tahansa laituriin sulutuksen ajaksi
Ainoa rajoitus on Lastukosken kanavalla, jossa sulun yhteydessä on 4.3 m korkea kiinteä silta. Sen ali on mahduttava veneellä. Muuten Syvärille ei veneellä pääse. Lastukosken kanavassa on seinämät vanhaa kanavan reunaa ja ne ovat tehty kivestä. Sulussa kannattaa käyttää laitasuojia reilusti, jotta rosoinen seinä ei osu veneen kylkeen.
Kuva 5: Lastukosken kanavan 4.3 metrin sillan alitus on matalin korkeus reitillä
Kuva 6: Lastukosken kanavan sulun kiviseinät
Kuopion suunnalta reitille mentäessä ajetaan selkeää väylää pitkin ja väylän lopussa onkin mukava pysähtyä Muuruveden kylän kauniiseen vieraslaituriin ja nauttimaan kesäkahvilan antimista.
Kuva 7: Muuruveden vierasvenelaituri ja kesäkahvila
Reitti on puolivälissä pääosin kapeaa kanavareittiä, joka mutkittelee mukavasti välillä tiheänkin metsän keskellä.
Kuva 8: Kaunista ja tiheää metsikköä joen varrella Syvärin reitillä
Sulkujen välissä on paljon nähtävää kapeilla reiteillä ja kannattaa varata aikaa maisemien ihailemiseen. Kuitenkin liikennettä kannattaa seurata myös, koska paikoitellen mutkat ovat jyrkkiä ja näkyvyys varsin lyhyt mutkan vuoksi.
Kuva 9: Jyrkkä mutka Syvärin reitillä
Kapeikkojen jälkeen aukeaa Syvärin suuret selät. Peräaallon väri saattaa hirvittää Etelä Saimaalta tulevia ja kirkkaisiin Luonterin sekä Puruveden vesiin tottuneita veneilijöitä. Syvärin vedet ovat kohtuullisen puhtaita mutta humuspitoisia. Soilta tulevan humuksen värjäämä vesi on yleensä kirkasta, toisin kuin savialueiden järvien vesi, joka on kiinteistä savihiukkasista sameaa. Väri ei vedessä ole aina sama joka paikassa. (Lähde: Humuspitoisuus – Wikipedia)
Kuva 10. Syvärin vesi on väriltään ruskeaa mutta melko puhdasta.
Kun matkaa jatketaan noin 5 mailia Syvärillä, alkaa pikku hiljaa Nilsiän jälkeen erottua Tahkovuoren laskettelurinteet, jotka hallitsevatkin maisemaan niiden lähellä omalla massiiviesella olemuksellaan. Tahko on Saimaalla myös veneilijälle erinomainen matkakohde ja siellä kannattaa käydä. Kukin löytää varmasti sieltä mieleistä tekemistä. Oma suosikkini on Metsäkylpylä Tahkovuoren huipulla sekä Tahkon portaat, joissa on 1054 rappusta juostavana tai käveltävänä. Kannattaa testata.
Mikäli Tahkolta haluaa tehdä lyhyen retken hieman historiallisempaan paikkaan, kannattaa suunnata parin kilometrin päässä olevalle Aholan saarelle. Jos omalla veneellä ei halua mennä, pääsee sinne myös pistäytymään lautalla, joka liikennöi Tahkon ja Aholan saaren välillä. Saari on hengellinen paikka, jonka Paavo Ruotsalainen on perustanut jälkipolville. Kesäisin saaressa on rippileirejä.
Vaikea sanoa miksi Tahkolle ei lähtisi? Vanhat legendat karikkoisista ja huonosti viitoitetuista reiteistä voi unohtaa tai sitten, että reitti olisi jotenkin vaikea tai toisaalta tylsä. Mikään noista ei pidä paikkaansa. Syväri odottaakin vain kävijöitään. Tahkon vesireitti tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa kaiken ikäsille. Tahkolle ja Syvärille kannattaa kyllä veneretki tehdä jos vain mahtuu 4.3 metrin sillan ali. Ainoa miinus, joka on syytä mainita on se, että septityhjennyspisteitä oli kesällä 2024 vain Nilsiässä, jonne Tahkolta on matkaa noin 7 Mpk.