Saimaan vetovoimaan uskotaan ja palvelut kehittyvät

Saimaan vetovoimaan uskotaan ja palvelut kehittyvät

Saimaa on ollut aina kuuluisa laadukkaista veneilypalveluista. Viimeisen parin vuoden aikana veneilyn määrä on kasvanut runsaasti ja uusia vesikulkuneuvoja on rekisteröity ahkerasti. Uusia vesilläliikkujia on paikoitellen jopa niin runsaasti, että satamapalveluiden kapasiteetti alkaa olla toimintakykynsä rajoilla. Tämä tuo omat haasteensa mutta asialla on myös toinen puoli.

Runsaat kävijämäärät, esim. päiväretkeläiset, käyttävät erilaisia palveluita matkoillaan ja matkaa suunitellaan usein saatavilla olevien palveluiden mukaan. Palveluiden kysyntä tuo tarjontaa ja tämä varmistaa osaltaan, että Saimaan alueen veneilypalvelut säilyvät korkeatasoisina myös jatkossa.

Kuva: Puumalan Sahanlahden mittavat laituri-investoinnit saavat kiitosta

Nyt käyttäjia on jo siinä määrin, että kesällä 2021 avautui jotkut aiemmin suljetut paikat ja muissakin kohteissa vesistömatkailuun päätettiin panostaa ja investoida. Avautuneista paikoista voi mainita vaikkapa Heinäveden reitillä Wirran Wietävän ja Kuopiossa Saana investoi mm. jettilaitureihin. Puumalassa Sahanlahti päätti uudistaa koko sataman, joka oli todella mittava investointi. Julkisella puolella investontipäätöksiä syntyi myös Metsähallituksen puolella ja investointirahalla uudistetaan Saimaan retkisatamien fasiliteetteja. Kuopion kaupunki panostaa myös vahvasti venematkailun kehittämiseen Pohjois-Savon alueella lähivuosina. Myös Pidä Saaristo Siistinä hankki uuden huoltoaluksen Saimaalle entisen toimintaa tukemaan. Investointipuolella puhutaan yhteensä miljoonista euroista ja vähintään sadoista työvuosista. Saimaan vetovoimaan ja vene- sekä vesistömatkailuun uskotaan.

Vaikka esim. vesijettejä kritisoidaan aika ajoin runsaati, ei meidän tule jättää huomiotta tätä näkökulmaa. Jos kaikki vesijetit ja päiväretkiveneet otettaisiin yht’ äkkiä pois Saimaan liikenteestä, liikenne vähenisi merkittävästi. Samoin sen myötä todennäköisesti katoaisivat myös palvelut ja tarjonta. Saimaalla kaikki vesistömatkailijat ovat arvokkaita liikkujia ja tulonlähteitä palveluiden tarjoajille ja vain tätä kautta me kaikki saamme nauttia Saimaan upeista palveluista.

Nautitaan kesästä ja veneilystä Saimaalla. Veneilijät ja vesistömatkailijat ovat nyt huomioitu. Meidän tulee osaltamme osoittaa, että huomioiminen on ollut kannattavaa.

Mukavaa loppukesää.

Antti Kaipainen

Viimeisimmät blogitekstit

Tavoita Saimaan veneilijät

Takaa näkyvyytesi tulevalla kaudella ja varaa banneripaikkasi heti.