Pro Puruvesi ry

Pro Puruvesi ry

Pro Puruvesi ry on tehnyt vuodesta 2010 alkaen vapaaehtoistyötä Puruveden puhtauden eteen. Vuonna 2022 päättyneet valtakunnallinen FRESHABIT-hanke ja kansainvälinen OPERANDUM-hanke toivat Puruveden vesiensuojeluun valtakunnallisia toimijoita ja osaamista, mistä yhdessä seudullisten ja paikallisten toimijoiden kanssa muodostui hyvää yhteistyötä tekevä kokonaisuus. Pro Puruvesi oli aktiivinen toimija em. hankkeissa, mutta teki myös muuta työtä Puruveden puhtauden eteen. Nyt suunnitellaan ja toteutetaan jo uusia Puruveden puhtautta edistäviä toimenpiteitä. Haluamme nuortenkin tuntevan Puruveden. Järjestämme mm. vuosittain kolmen koulun oppilaille Puruvesi-päivän Puruvedellä käynteineen.

Puruvesi on ollut ja on edelleen Saimaan helmi poikkeuksellisen kirkkaine vesineen. Viime vuosikymmenet ovat kuitenkin osoittaneet, miten herkkä Puruvesi on rehevöitymiselle. Lahtialueet eivät ole enää entisellään. Onneksi selkävedet muikkuineen ovat edelleen erinomaisessa kunnossa. Puruvedellä veneillään tavallaan isossa kaivossa. Näkösyvyyttä on parhaimmillaan kymmenisen metriä. Monet ensikertaa Puruvedellä veneilevät ovat säikähtäneet ajavansa veneensä karille, kun pohja näkyy täysin kirkkaana. Vettä voi olla kuitenkin useita metrejä.

Puruvesi-aarteen siirtäminen tuleville sukupolville puhtaana ja erityislaatuisena on meidän yhteinen velvollisuutemme. FRESHABIT- ja OPERANDUM-hankkeissa otettiin pitkä ensiaskel Puruveden vesiensuojelussa. Painopiste oli toimissa, joilla vähennetään ravinteiden ja kiintoaineen pääsyä Puruveteen. Tämä työ jatkuu. Myös vesialueella tehdään vesienhoitotoimia. Ranta-asukkaiden asenteet huolehtia Puruveden puhtaudesta ovat muuttuneet hyvään suuntaan. Rantojen ja valuma-alueiden maanomistajat ovat hyvin tärkeässä roolissa. Kuvassa 6-tien varrelle Kesälahdella rantapöheikköön tehty pieni kosteikko avasi samalla näkymät venesatamaan ja kauemmaksikin Puruvedelle.

Lisätietoja:

http://propuruvesi.fi/

Viimeisimmät blogitekstit

Tavoita Saimaan veneilijät

Takaa näkyvyytesi tulevalla kaudella ja varaa banneripaikkasi heti.