Pro Puruvesi ry

Pro Puruvesi ry

Pro Puruvesi ry on tehnyt kymmenen vuotta vapaaehtoistyötä Puruveden puhtauden eteen. Meneillään olevat valtakunnallinen FRESHABIT-hanke ja kansainvälinen OPERANDUM-hanke ovat tuoneet Puruveden vesiensuojeluun valtakunnallisia toimijoita ja osaamista, mistä yhdessä seudullisten ja paikallisten toimijoiden kanssa on muodostunut hyvää yhteistyötä tekevä kokonaisuus. Pro Puruvesi on aktiivinen toimija em. hankkeissa, mutta tekee myös muuta työtä Puruveden puhtauden eteen. Haluamme nuortenkin tuntevan Puruveden. Järjestämme mm. vuosittain kolmen koulun kuudesluokkalaisille Puruvesi-päivän Puruvedellä käynteineen.

Puruvesi on ollut ja on edelleen Saimaan helmi poikkeuksellisen kirkkaine vesineen. Viime vuosikymmenet ovat kuitenkin osoittaneet, miten herkkä Puruvesi on rehevöitymiselle. Lahtialueet eivät ole enää entisellään. Onneksi selkävedet muikkuineen ovat edelleen erinomaisessa kunnossa. Puruvedellä veneillään tavallaan isossa kaivossa. Näkösyvyyttä on parhaimmillaan kymmenisen metriä. Monet ensikertaa Puruvedellä veneilevät ovat säikähtäneet ajavansa veneensä karille, kun pohja näkyy täysin kirkkaana. Vettä voi olla kuitenkin useita metrejä.

Puruvesi-aarteen siirtäminen tuleville sukupolville puhtaana ja erityislaatuisena on meidän yhteinen velvollisuutemme. FRESHABIT- ja OPERANDUM-hankkeissa otetaan pitkä ensiaskel Puruveden vesiensuojelussa. Painopiste on toimissa, joilla vähennetään ravinteiden ja kiintoaineen pääsyä Puruveteen. Myös vesialueella tehdään vesienhoitotoimia. Ranta-asukkaiden asenteet huolehtia Puruveden puhtaudesta ovat muuttuneet hyvään suuntaan. Rantojen ja valuma-alueiden maanomistajat ovat hyvin tärkeässä roolissa. Kuvassa 6-tien varrelle Kesälahdella rantapöheikköön tehty pieni kosteikko avasi samalla näkymät venesatamaan ja kauemmaksikin Puruvedelle.

Lisätietoja:

http://propuruvesi.fi/

Viimeisimmät blogitekstit

Tavoita Saimaan veneilijät

Takaa näkyvyytesi tulevalla kaudella ja varaa banneripaikkasi heti.