Kuopion vierasvenesatamat tarjoavat veneilijöille monipuolisia palveluja

Kuopion vierasvenesatamat tarjoavat veneilijöille monipuolisia palveluja

Vierasveneilyn mahdollisuudet ovat Kuopiossa erinomaiset. Kuopion alueella on runsas retki- ja vierasvenesatamaverkosto ja Kuopiosta pääsee Tahkon, Heinäveden-Savonlinnan, Varkaus-Savonlinna ja Iisalmen vesireiteille. Kuopiossa käykin kesäisin veneilijöitä Saimaan kanavan kautta aina maailman meriltä asti.

Veneilijöille on käytettävissä monipuolisia palveluja sekä runsaasti erilaisia mahdollisuuksia kesäpäivistä nauttimiseen. Kuopion tarjoamat palvelut veneilijöille ovat kehittyneet viime vuosina ja kaupunki on panostanut niihin paljon.

”Syksyllä 2020 satama-alueelle valmistui uusi aallonmurtaja, josta on tullut suosittu ja helposti saavutettava käyntikohde niin kuopiolaisten kuin matkailijoidenkin keskuudessa”, kertoo satamapäällikkö Sami Lehtonen Kuopion kaupungilta.

Maljalahden satama

Veneilijöiden palvelutarjonta on Kuopiossa laajinta matkustajasatamassa Maljalahden laiturissa. Vierasvenelaiturissa on 52 paikkaa ja siihen pääsee helposti isoillakin aluksilla. Maljalahdesta löytyy jätehuolto, sähkö- ja vesipisteet sekä septitankin tyhjennysmahdollisuus. Veneilijät voivat nauttia laajasta satama-alueen ravintola- ja kahvilapalveluiden tarjonnasta sekä useista kesäajan tapahtumista. Lisäksi koko kaupungin tarjonta on aivan veneilijöiden ulottuvilla, koska satama on todella osa kaupungin keskustaa.
Kesäpäivää voi viettää maistelemalla satamatorin antimia ja katsellen sataman vilinää. Veneilijöitä palvelevat myöskin satama-alueella olevat venealan liikkeet ja vuokraamot, joista voi vuokrata vaikkapa sup-laudan ja monia muita välineitä vapaa-ajalle. Satamasta on helppo lähteä myös matkustajalaivoilla paikallisristeilylle kauniiseen Kallaveden saaristoon.

Satama-alueen palvelutarjonta laajenee entisestään tänä vuonna. Ravintolatarjontaa täydentää kesällä yleisölle avautuva ravintolalaiva.
”Satama-alueen uuteen aallonmurtajaan avautuu aivan uutena palveluna ensimmäinen ravintolalaiva keväällä 2021 toteutetun ravintolalaivapaikkakilpailutuksen tuloksena”, iloitsee Sami Lehtonen.
Matkustajasataman läheisyydessä sijaitseva Maljalahti Kallamarinan vierasvenelaituri puolestaan tarjoaa veneilijälle kahvila-ravintolapalvelut, polttoainejakelun, vesipisteen sekä mahdollisuuden septitankin tyhjennykseen.

Maljalahti

Veneen saa laituriin myös matkustajasataman toisella puolella hotelli Scandicin rannassa. Sen läheisyydessä voi nauttia Väinölänniemen puistoalueesta sekä uimalasta ja tarjolla on täydelliset hotelli- ja ravintolapalvelut.
Kuopionlahden vierasvenelaiturissa vain 800 metrin päässä torista ja keskustasta on 12 kylkikiinnityksellä olevaa vierasvenepaikkaa. Kuopionlahden palveluihin kuuluvat kioski, kuivajätehuolto sekä vesi- ja sähköpisteet.
Hieman kauempana keskustasta on pari vierasvenelaituria: Kuuden kilometrin päässä sijaitseva Rauhalahden laituri, jossa on 10 vierasvenepaikkaa sekä kylpylähotellin tarjoamat palvelut, ja noin 12 kilometrin päässä keskustasta Kuopion eteläpuolelta löytyvä Pirttilahden 6 – 8 -paikkainen vierasvenelaituri.

Veneilijöitä palvellaan myös Saaristokadun varrella. Bellanrantaan avataan kesäkuussa uusi polttoaineen tankkauspiste, joka on tarkoitettu niin autoilijoille kuin veneilijöillekin ja alueelta löytyy lisäksi septityhjennysmahdollisuus. Saaristokadun varrella muutama vuosi sitten avattu Matkailukeskus Saana tarjoaa veneilijöille pienoiskylpylän palvelut ravintoloineen, ja alueella on mahdollisuus erilaisiin sisä- ja ulkoaktiviteetteihin, kuten padeliin tai citygolfiin.
Kuopion asema hyvien venepalveluiden keskuksena Järvi-Suomen alueella tulee vahvistumaan entisestään tulevina vuosina.

”Tulevan kesän aikana käynnistyy järvimatkailukeskuksen rakentaminen aallonmurtajan kärkeen, ja se tulee sisältämään saunoja, ravintolan ja myös vesistöön liittyviä aktiviteetteja. Toiminta käynnistyy 2022 kesäsesonkiin mennessä”, kertoo yritysasiamies Unto Juutinen Kuopion kaupungilta.
Saaristokadun varressa oleva alue kehittyy myös koko ajan. Bellanrannan läheisyydessä sijaitsevassa Kumpusaaressa on rakenteilla venehotelli, joka valmistuu syksyyn 2021 mennessä ottamaan vastaan niin pieniä kuin isompiakin veneitä.
Vierasvenesatamia palveluineen on myös Kuopion alueen kuntakeskuksissa Vehmersalmella, Nilsiässä, Juankoskella, Karttulassa, Riistavedellä ja Muuruvedellä. Lisätietoja Kuopion alueen vierasvenesatamista löytyy osoitteesta: https://www.kuopio.fi/vierasveneily

Kuopion alueen retkisatamat ja rantautumispaikat löytyvät osoitteesta: https://liikkuvakuopio.fi/liikuntapaikat/rantautumispaikka tai https://retkikartta.fi -sivulta.

Viimeisimmät blogitekstit

Tavoita Saimaan veneilijät

Takaa näkyvyytesi tulevalla kaudella ja varaa banneripaikkasi heti.