Kesäelämyksiä Kuopion kansallisessa kaupunkipuistossa

Kesäelämyksiä Kuopion kansallisessa kaupunkipuistossa

Kuopion kansallisen kaupunkipuiston alueella on kesäisin paljon nähtävää ja koettavaa. Aurinkoisia hetkiä voi viettää keskusta-alueen puistojen kukkaloiston parissa, pulahtamalla Kallaveden viileään veteen tai vain ihmettelemällä torin ihmisvilinää. Entä miltä kuulostaisi päivä tutustuen Haapaniemen puutaloalueeseen tai Hietasalon saareen?

Kaikki nämä kohteet kuuluvat vuonna 2017 perustettuun Kuopion kansalliseen kaupunkipuistoon, jonka pinta-ala on kokonaisuudessaan 7 300 hehtaaria. Kansallinen kaupunkipuisto on ympäristöministeriön myöntämä arvonimi ja sillä tarkoitetaan maankäyttö- ja rakennuslaissa määriteltyä kaupunkiympäristöissä sijaitsevaa arvokkaiden kulttuuri- ja luonnonmaisemien sekä virkistysalueiden laajaa kokonaisuutta. Kuopion kansallinen kaupunkipuisto on järjestyksessään 9. kaupunkipuisto Suomessa.

Snellmaninpuisto

Kansallinen kaupunkipuisto kattaa Kuopion historiallisesti ja kulttuurillisesti merkittäviä paikkoja, kuten rakennuksia, rännikatuja, puistoja, saaria ja muita nähtävyyksiä. Alueeseen kuuluvat myös tutut Väinölänniemi, satama ja kauppatori ympäristöineen.
”Kansallinen kaupunkipuisto on helppo ja mielenkiintoinen tapa tutustua Kuopioon – sen ominaispiirteisiin, luonteeseen ja kasvutarinaan. Jokainen voi valita itselleen kiinnostavat piirteet tarkempaan tarkasteluun. Tätä kautta luodaan ja vahvistetaan jokaisen oma side kansalliseen kaupunkipuistoon ja omaan koti- tai opiskelukaupunkiin”, kuvailee Kuopion kaupungin yleiskaavapäällikkö Heli Laurinen kaupunkipuistoa.

Väinölänniemi on monelle kuopiolaiselle tuttu kesänviettopaikka, ja samalla tärkeä osa kaupunkipuistoa. Sen historia puistoalueena ulottuu 1850-luvulle, ja urheilua on harrastettu paikalla yli 100 vuotta. Alueen kolme huvimajaakin ovat ehtineet ilahduttaa asukkaita liki 130 vuotta. Väinölänniemellä kesäpäivä kuluu erilaisten aktiviteettien kuten uimisen ja pallopelien parissa.

Peräniemenrannalla 2019

Matkustajasatama on lisännyt merkittävästi Kuopion matkailua ja se kuuluukin kokonaisuudessaan kansallisen kaupunkipuiston alueeseen. Laivaliikenteen avulla on mahdollista seikkailla Kallaveden saaristossa tai matkata vaikka Savonlinnaan asti. Syksyllä 2020 valmistunut sataman laajennushanke parantaa alueen tapahtumamahdollisuuksia ja houkuttelee nauttimaan sataman tunnelmasta. Satamasta voi kulkea rännikatuja pitkin kauppatorille asti.

Kauppatori on olennainen osa Kuopion kansallista kaupunkipuistoa. Ihmisvilinän ja kauppatuotteiden lisäksi torilla voi nähdä kaupungintalon sekä kauppahallin ja tutustua toria ympäröivien rakennusten arkkitehtuuriin. Kesäisin tori täyttyy tapahtumista, joista löytyy jokaiselle jotakin. Keskeiseltä paikalta voi helposti suunnata myös kohti keskustan puistoalueita, joiden kukkaistutuksissa riittää ihailtavaa.

Kuopion tori

Kaupunkimme kaupan ja kohtaamisten keskukset kertovat tarinaa historiasta ja nykypäivästä. Kansallisessa kaupunkipuistossa voit kohdata, viihtyä ja virkistyä ympäri vuoden.
Lisätietoja Kuopion kansallisesta kaupunkipuistosta löytyy osoitteesta www.kuopio.fi/kansallinen-kaupunkipuisto tai Suomen kansallisten kaupunkipuistojen sivulta: kansallisetkaupunkipuistot.fi

Artikkeli: Helmi Ylitalo / Kuopion kaupunki
Kuvat: Vicente Serra / Kuopion kaupunki

Viimeisimmät blogitekstit

Tavoita Saimaan veneilijät

Takaa näkyvyytesi tulevalla kaudella ja varaa banneripaikkasi heti.