Olen jo vuosikaudet tehnyt havaintoja, että veneilyväki ja harrastajat vaihtelevat jonkin verran vuoden aikojen mukaan. Aivan kaikkea ei voi toki yleistää mutta kyllä vuodenaika vaikuttaa millaisia veneitä ja keitä Saimalla liikkuu.
Keväällä kun jäät lähtevät, lasketaan veteen ensimmäisinä mökkiveneet ja lasikuidusta sekä puusta valmistetut matkaveneet. Suuret ja jykevät rautaveneet lähtevät jonkin verran hitaammin liikkeelle keväällä ja monesti telakalla ei niin kovin suurta työskentelyä rautaveneiden ympärillä näe. Pikemminkin tasaista suorittamista. Kevätauringon perään lähtevät kuitenkin innokkaimmat veneilijät pitkän talven jälkeen ja viikonloppuisin retkisatamat alkavat täyttyä veneilevistä kaveriporukoista ja pariskunnista. Lapsiperheitä ja lapsia ei juurikaan liikkeellä aikaisin keväällä vielä ole.
Juhannuksena vesillä ovat kaikki mutta juhannuksen jälkeen tapahtuu kummallinen asia, joka itselle on ollut hieman mysteeri. Nimittäin kun kesälomalaiset täyttävät satamat niin suuret rautaveneet katoavat lähes mystisellä tavalla enkä osaa sanoa minne ne katoavat? Vaikka kesä olisi mitä hienoin niin jykevät rautaveneet miehistöineen pysyttelevät kotisatamissa tai sellaisissa piilopaikoissa saaristossa, että niitä ei yksinkertaisesti näe. Jotenkin kyllä uskon, että veneet liikkuvat mutta eivät siellä missä muut.
Mutta kun elokuu kääntyy syyskuulle ja lokakuulle sekä vedet viilenevät niin kuin tyhjästä Saimaalle ilmestyy sellaisia veneitä, joita ei koskaan edes välttämättä ole aiemmin nähnyt? Nämä mystisesti syksyn väriloistoissa ja hämyssä ilmestyvät veneet ovat suuria ja jykeviä, hyvin varusteltuja rautapaatteja, joissa monesti peräkannella on pitkä savupiippu kertomassa takatilan saunasta. Näillä veneilijöillä ja veneillä on elokuussa monesti kausi vasta alussa.
Jykeviä rautapaatteja syksyisessä retkisatamassa (Kuva: Anssi Kaskinen)
Näissä veneissä on monesti lämpöeristys ja monikerroksiset lasit ja jopa keskuslämmitys ja sähkögeneraattori. Perässä vedetään yleensä apuvenettä ja kannella näkee kalastusvälineitä. Tämä porukka ei välttämättä viihdy heinäkuun helteissä mutta kun ruska saapuu niin yöllisessä saaristossa valot syttyvät veneiden kansille ja moottoriveneliikennettä on parhaimmillaan läpi yön kun käydään naapuriveneissä kyläilemässä tai kalastamassa. Nautitaan syksystä, luonnosta ja väriloistosta sekä aivan upeista tähtitaivaista ja muhkeista kalansaaliista. Helposti joku saattaa kertoa ja näyttää vaikkapa 20 kg:n kuha- ja ahvensaalista. Katsellaan ja kuunnellaan muuttolintuja ja ruuhkasta ei ole tietoakaan. Vaikka vierasvenesatamien palvelut ovat jo usein sulkeutuneetkin myöhään syksyllä niin nämä veneet ovat hyvin omavaraisia.
Syksyllä kun veden lämpötila laskee alle 10 asteen alkavat vasta parhaat kalastuskelit.
Ohuesta lasikuidusta valmistetut ja yksinkertaisilla laseilla tai pressuilla varustetut veneet jäävät auttamatta paitsioon näiden rautapaattien rinnalla, jotka ovat tehty kulkemaan Suomen syksyisissä olosuhteissa. Vaikka kevyemmissä, lasikuituisissa matkaveneissä on usein toimivat puhalluslämmittimet niin kun lämpötila laskee öisin alle 10 asteen ja tuuli puhaltaa pohjoisesta alkaa peli olla selvä ja voi todeta, että systeemit eivät ole tehty niihin olosuhteisiin vaikka alla olisi satojatuhansia euroja maksava vene. Akuissa ei riitä virtaa jatkuvaan lämmittämiseen ja valaistukseen ja vesisäiliön koko ei riitä peseytymiseen yms. muuhun asumiseen. Lämpöeristyksen puute aiheuttaa kosteutta, jne. Lasikuituiset matkaveneet ja day cruiserit ovat parhaimillaan kesä-elokuussa ja kesälomien aikaan, jolloin ilma on lämmintä ja satamien kaikki palvelut ovat käytettävissä ja järvivedessä voi peseytyä.
Rautapaattien kausi jatkuu joillakin niin kauan kuin jäät tulevat jälleen järveen. Suurin osa nostetaan ylös mutta jotkut saattavat talvehtia myös vedessä. Veneilyharrastuksessa kuten muissakin harrastuksissa on huomioitava harrastusolosuhteet ja kalusto on sitten oltava sen mukainen. Syysveneily on elämys lähes kaikilta osin ja se voi tuodakin uusia ulottuvuuksia harrastukseen jos sitä ei ole koskaan kokeillut. Pitäisikö kesälomasta ensi vuonna siirtää vaikka yksi viikko syys-lokakuun vaihteeseen?
Mukavaa syysveneilyä kaikille
Antti Kaipainen