Tämän kesän tulva- ja maanvyöry uutisia kauhulla seuratessa maailmalta tuli mieleeni paikkoja Saimaalla, jossa olen kohdannut myös eräänlaisia maanvyöryjä. No samoista asioista ei toki ole kysymys kuin uutisissa vaan Saimaan ”maanvyöryt” eroavat siinä, että soran ja saven sijasta Saimaalla ovat vyöryneet peruskovat kalliot tuhansia vuosia sitten, jotka eivät aivan hevillä murene. Mutta Saimaan maanvyöryt ovatkin pääasiassa romahtaneita kallioita, joita jääkaudella on syntynyt ja nyt niitä voi nähdä aivan reittien varrella ja niiden läheisyydessä.
Kuva: Kalliota, joka on kuin jättiläiskirveellä halkaistu
Saimaan romahtaneet kalliot ovat jääkauden aikaansaannoksia. Kun jääkauden aikaisia karttoja tutkiskelee niin on helppoa ymmärtää konteksti mikä on saanut kokonaiset vuoret pirstoutumaan. Jään liikkeet ja sulamisen pysähdyspaikat ovat luoneet ainutlaatuista luontomaisemaa, joka tarjoaa upeiden hiekkarantojen lisäksi kunniotettavan ja hiljaiseksi vetävän näkymän jään raa’asta voimasta ja siitä, kuinka vesi jäätyessään ja liikkuessaan voi murskata kaiken mikä eteen osuu.
Kuva: Jää on leikannut isoja osia pois suomalaisesta peruskalliosta
Jää on halkaissut kallioita ja jos lähimaastossa joskus retkeilee saattaa silmiin osua lohkareita, joiden muotoja katsoessa voi ymmärtää niiden irronneen läheisestä vuoresta tai kalliosta. Kun Saimaalla ajelee niin kannnattaa hiljentyä näiden nähtävyyksien äärellä hetkeksi ja aistia luononvoimat, jotka ovat olleet liikkeellä tuhansia vuosia sitten.
Parhaat paikat tutustua Saimaan romahtaneisiin kallioihin ovat Savonlinnan eteläpuolella Pihlajavedellä, Heinäveden reitillä sekä Savonlinnnan ja Savonrannan välisellä vesialueella. Näillä reiteillä riittää kaikenlaisia ja kokoisia lohkareita ihmeteltäväksi ja yleensä niiden lähtöpaikka löytyykin jostain läheiseltä kalliorinteeltä.
Käykääpä ajelemassa noita reittejä jos Saimaan romahtaneet kalliot kiinnostavat.
Antti Kaipainen